Bakverk, Middag, Salat, Tilbehør, Vegetar

Tomatpai

18. mars 2022 by
tomatpai uten egg servert med salat og grønn pesto

Tomatpai er virkelig et godt alternativ når man ønsker å velge kjøttfrie måltider. Forleden dag fikk jeg spørsmål om forslag til vegetarretter som ikke nødvendigvis inneholder bønner eller linser. I tillegg var det behov for en rett som ikke inneholdt egg. Det finnes mye forskjellig vegetarmat som både er spennende og kjempegodt, men denne gangen falt valget på tomatpai. Pai er utrolig enkelt å variere og kan enkelt lages uten egg. Jeg tar gjerne imot tips til fyll i kommentarfeltet. Pai er noe jeg synes er kjempegodt!

Denne tomatpaien er basert på en oppskrift fra Tine sine nettsider, men jeg valgte å gjøre noen endringer i min versjon. Paien serveres med hjemmelaget pesto og en salat. Kjøp gjerne ferdig paibunn i stedet for å lage den selv. Noen snarveier er lov å ta på en helt vanlig hverdag. Du kan selvfølgelig lage paibunnen selv om du ønsker det. Denne tomatpaien smaker også veldig godt med en god spekeskinke ved siden av dersom du vil tilføre et ekstra element (som min kjøttelskende kjæreste så fint påpekte at han savnet da vegetarmåltidet sto på bordet).

Til ca. 4 porsjoner:

1 stk ferdig paibunn
1/2 beger lett creme fraiche
100 g revet ost, jeg brukte en blanding av Bufar fra Valdres ost og litt revet mozarella.
1 stk rødløk
4 stk tomater, eventuelt cherrytomater
100 g frisk spinat
1 håndfull frisk basilikum
salt og pepper
Evt 1 fedd hvitløk

Fremgangsmåte:

  • Forvarm stekeovnen til 200 grader.
  • Skjær tomatene i tynne skiver og legg skivene på noen lag med tørkepapir for å trekke ut noe av vannet i dem. Dryss over salt og pepper etter ønske.
  • Skrell rødløken og skjær den i skiver eller halvmåner. Stek løken blank i en stekepanne med litt olje på middels varme. Den skal ikke bli brun, men bare varmes nok til at rå løk smaken blir borte. Krydre lett med salt og pepper. Legg løken til side.
  • I den samme stekepannen freses spinaten til den faller sammen. Tilsett en håndfull grovt hakket basilikum like før spinaten er ferdig. Krydre lett med salt og pepper og legg spinat/baslikumblandingen til side på en tallerken dekket med litt kjøkkenpapir. Dette er for å bli kvitt noe av væsken som spinaten slipper fra seg.
  • Finhakk et fedd hvitløk (eller bruk hvitløkspresse) og bland den inn i creme fraichen. Krydre med litt salt og pepper her også.
  • Rull ut paibunnen på et stekebrett og behold bakepapiret på.
  • Smør creme fraiche-blandingen utover paibunnen i en sirkel men la det være igjen en kant ytterst på ca 3 cm. Denne kanten skal senere brettes inn over fyllet.
  • Strø revet ost over creme fraiche-blandingen. Legg deretter den stekte spinaten og løken oppå osten. Dekk så fyllet med tomatskiver.
  • Brett den rene kanten av paibunnen inn over fyllet (se foto). Stek paien midt i ovnen i 30-35 min. La gjerne paien stå og sette seg i 5-10 min før du serverer den.
Tomatpai før den ble stekt.
Tomatpaien før den ble stekt. Den ytre kanten på paibunnen er brettet inn over fyllet.

Tilbehør:

Lag gjerne en salat av resten av den friske spinaten, 1/2 avokado, 2 stk aromasopp som ble frest i stekepanna, 1/2 gulrot, ca 1/2 rødløk, agurk, pinjekjerner og makadamianøtter som ble ristet i tørr stekepanne. Som dressing ringles litt olivenolje, sitronsaft, salt og pepper over salaten og det hele blandes sammen.

Servering:

Tomatpaien serveres med grønn pesto og salat. Litt kremet balsamicoeddik over salaten passer også godt med de øvrige smakene.

Velbekomme!

No Comments

Leave a Reply