Kjøtt, Middag, Tilbehør

Andebryst med soyasmør

16. mars 2022 by
andebryst med soyasmør og tilbehør

“Jeg har ikke lyst på den der tørre anda” innrømte kjæresten min å ha tenkt da jeg foreslo andebryst til middag en fredag. Innrømmelsen kom etter å ha spist da han måtte medgi at denne retten var noe av det beste han har smakt. Andebrystet var langt fra tørt, men derimot rosastekt og mørt. I tillegg brakte soyasmøret alle smakene på tallerkenen til nye høyder. Tilbehøret ble valgt ut fra innholdet i kjøleskapet og hva vi tenkte kunne passe sammen med både and og soyasmør. Dermed ble det sellerirotpure denne gangen. Likevel vil jeg tro at sødmen fra søtpotetpure også vil fungere godt. I tillegg fant gulrøtter og brokkoli veien til tallerkenen, samt noen granateplekjerner som et friskt dryss på toppen. Dette ble virkelig et måltid vi kunne nyte oss gjennom! Hvilket tilbehør liker du til andebryst? Legg gjerne igjen dine forslag i kommentarfeltet.

Til 2 personer:

Andebryst
1 stk andebryst (2 stk dersom de er små)
salt og pepper
(3 hvitløksfedd)
(1 kvast fersk timian)

Sellerirotpure:
½ sellerirot
1 ss smør
salt og pepper

Brokkoli:
½ brokkoli
kryddersmør
litt salt

Gulrot:
5 stk knaskegulrøtter
chiliolje
salt og pepper

Soyasmør:
75 g smør
½ dl soyasaus
1 stk sjalottløk
ca. 5 dråper tabasco
(1 ts sitronsaft)

Valgfritt: granateplekjerner til å strø over retten

Forvarm ovnen til 190 grader (varmluft) til tilberedning av gulrøtter og brokkoli. 

Andebryst

  • Snitt rutemønster i fettet/skinnet på andebrystet forsiktig med en skarp kniv. Det er enklest å gjøre når kjøttstykket er kjøleskapskaldt. Pass på at du ikke skjærer ned i kjøttet. 
  • Krydre andebrystet godt med salt og pepper.
  • Legg andebrystet med skinnsiden ned i en kald stekepanne og sett varmen på middels. Du trenger ikke tilsette stekefett i pannen siden fettet fra andebrystet vil smelte ut etterhvert som stekepannen blir varm. Stek andebrystet på skinnsiden til det er gyllent og sprøtt. 
  • Legg evt hvitløksfedd og timian i stekefettet for ekstra smak og øs fettet over andebrystet. Snu andebrystet og stek noen minutter på kjøttsiden også. Andebrystet er ferdig når det har en kjernetemperatur på 68 grader og er medium stekt innvendig (rosa). La andebrystet hvile ca 10 min før du skjærer i det.  

Sellerirotpure

  • Skrell selleriroten og skjær den i terninger. Legg terningene i en kjele og dekk med vann. Tilsett en klype salt i vannet.
  • Kok selleriroten til den er mør og hell av kokevannet. 
  • Tilsett smør og mos det hele til en glatt pure med stavmikser. Smak til med salt og pepper.

Gulrot

  • Skjær gulrøttene i staver og legg dem i en liten ildfast form. 
  • Ringle over chiliolje, salt og pepper. Bland det lett sammen.
  • Stek gulrøttene i ovnen til de er møre, men fortsatt har tyggemotstand, ca 15 min avhengig av størrelsen.

Brokkoli

  • Del brokkolien i buketter og legg dem i en liten ildfast form. 
  • Legg biter av kryddersmør på toppen av hver bukett. Dryss eventuelt litt salt over. 
  • Stek brokkolien i ovnen til den er mør, men fortsatt har tyggemotstand, ca 10 min.

Soyasmør

  • Finhakk sjalottløken.
  • Smelt smøret i en kjele på medium varme og la det koke til det blir nøttebrunt. Pass på at smøret ikke blir brent. 
  • Tilsett sjalottløken til det brunede smøret og la det surre et par minutter til løken blir myk. 
  • Tilsett soyasaus og bland sammen. 
  • Smak til med noen dråper tabascosaus og eventuelt litt sitronsaft dersom du synes sausen trenger litt syre. 

Server andebryst skåret i tynne skiver med sellerirotpure, brokkoli, gulrøtter og soyasmør. Strø gjerne noen granateplekjerner over til slutt.

Velbekomme!

No Comments

Leave a Reply