Salat, Småretter, Tilbehør, Vegetar

Salat med honning- og sennepsvinaigrette

10. juli 2023 by
salat med honning- og sennepsvinaigrette

Salat med honning- og sennepsvinaigrette seilet raskt opp på listen av sommerlige favoritter blant tilbehør. Denne allsidige salaten inneholder også poteter og sånn sett slipper du ganske lettvint unna. Du trenger faktisk ikke mer ved siden av grillmaten enn denne smakfulle salaten. Prøv den gjerne sammen med Iberico Secreto og jeg lover deg et kongelig måltid. Nå om sommeren er det masse friske urter i hagen min. Enkle smakssettere i alle mulige retter og hvertfall i salat! Blomstene som dukker opp på urtene smaker like godt og er i tillegg veldig dekorative. Smakene fra grønnsakene og urtene fremheves også av vinaigretten og den blir et lett og friskt tilbehør til et utall retter.

Som nevnt inneholder denne salaten poteter. I tillegg inneholder den også fetaost og derfor metter den også mer. Jeg lager salaten med plukksalat fra hagen og noen ruccolablader, men her tenker jeg å gå over til crispysalat når salaten i hagen tar kvelden. Eple synes jeg passer godt til svinegodt og det er samtidig et friskt tilskudd i salaten. Vinaigretten, som er en klassiker, rører du raskt sammen av dijonsennep, flytende honning og sitronsaft i like mengder. Deretter tilsetter du litt salt og pepper og sper med en god olivenolje. Bland sammen og hell det over salaten. Voila! Salaten har gått fra kjedelig til Wow på et blunk.

salat med honning- og sennepsvinaigrette

Ingredienser, 4 personer

Salat

1 stk. crispysalat
1 stk. eple
ca 10-12 stk. små nypoteter
1 stk. spisspaprika
ca 1/2 stk agurk
1 glass marinert fetaost (spar oljen til dresssingen)
ca 1 håndfull friske urter (for eksempel persille/selleripersille, timian/sitrontimian, basilkum, gressløk og /eller oregano)

Klassisk vinaigrette

2 ss dijonsennep (evt. 1 ss dijon og 1 ss grov sennep)
2 ss flytende honning
2 ss sitronsaft
ca. 0,5-0,75 dl olje fra fetaosten (eller god olivenolje)
salt og kvernet pepper

Fremgangsmåte

Salat

  • Kok potetene møre i godt saltet vann. Helle deretter av kokevannet og la væsken dampe bort og potetene avkjøles omtrent til romtemperatur.
  • Riv crispysalaten i biter i en passende bolle eller skål.
  • Skjær kokte poteter i store terninger, eple, agurk og paprika kuttes i små terninger. Ha grønnsakene over i bollen med salat.
  • Finhakk urtene du ønsker å bruke – mine favoritter er sitrontimian, basilikum, selleripersille og oregano. Bruk de urtene du har, det trenger ikke være en «halv hage» selv om jeg har brukt flere. Ha urtene i salatbollen med øvrige ingredienser.
  • Tilsett den marinerte fetaosten – husk at oljen skal brukes i vinaigretten. Oljen fra fetaosten er det jo masse gode smaker i, så den kastes ikke.

Vinaigrette

  • Bland alle ingrediensene til vinaigretten i et glass med lokk eller en skål.
  • Rist glasset eller rør det sammen til alt er blandet. Smak på det – det skal smake balansert mellom det søte, sure, salte og bitre. En av smakene skal ikke dominere over de andre. Tilsett eventuelt litt mer av det som mangler og bland sammen.
  • Hell vinaigretten over salaten og bland den inn slik at alt i salaten er dekket av vinaigrett.

Server salaten i skålen du laget den i eller på et fat. Salater er vakre servert på fat synes jeg. Pynt med spiselige blomster fra urter eller sommerplanter. Blomstene på bildet er fra min blomstrende ruccolasalat i hagen.

Velbekomme!

No Comments

Leave a Reply