Bakverk, Dessert, Kaker

Sitronkake med bringebærkrem

13. juni 2024 by
sitronkake med bringebærkrem, forside

Har du lyst på en frisk kake? En saftig og smakfull kake som ikke føles som å spise rett fra sukkerposen? Da er sitronkake med bringebærkrem et meget godt alternativ. Sitronkaken er luftig og lett med en mild smak av sitron. Den suppleres helt fabelaktig godt av den friske bringebærkremen.

Oppskriften på sitronkake kan jeg ikke selv ta æren for. Den har jeg funnet på denne bloggen. Der lages sitronkaken som en rund kake i 3 lag med en en jordbærkrem som både brukes mellom lagene og til å dekke kaken. Jeg hadde lyst til å prøve meg på en bringebærkrem i stedet og brukte derfor kun oppskriften på selve kaken i oppskriften til Julie Marie Eats.

For at kaken skal bli luftig og myk i konsistensen er det viktig at kakerøren ikke røres for mye i. Vi ønsker ikke kraftig gluten-nettverk i en kakerøre og det er derfor man blander inn de ulike ingrediensene nokså raskt. Et annet tips for å unngå tørr kake og myke kanter er håndkletrikset. Dette gjelder særlig kakeformer som er mørke i fargen og dermed tiltrekker seg mye varme under stekingen. Fukt et par kjøkkenhåndklær godt med vann og vri dem opp. Surr dem sammen til to «pølser» og legg dem tett inntil kakeformens utside idet du setter kaken inn i ovnen. Fjern håndklærne mot slutten av steketiden.

Bringebærkremen er en ostekrem som får sin nydelige rosa farge kun fra bringebærene. Det er ikke tilsatt annen farge i kremen. Kremen blir til ved å varme opp og koke inn noe av væsken i bringebærene, sile bort frøene og tilsette bringebærsausen du sitter igjen med til ostekremen.

sitronkake med bringebærkrem

Ingredienser

Form: Langpanne (for eksempel den varianten som kommer med lokk med bærehåndtak).
Steketid: 30 min

Sitronkake

340 g hvetemel
2 ss maisenna
3/4 ts bakepulver
3/4 ts natron
2 ts vaniljesukker
3/4 ts salt
300 g sukker
Skall av 1 stor sitron eller 2 små
180 g smør (romtemperert)
4 egg (romtemperert)
240 g rømme (romtemperert)
60 g olje (olje som er nøytral på smak)
2 ss sitronsaft

Bringebærkrem

200 g frosne bringebær
0,5 ts sitronsyre
1 ts vaniljesukker
120 g smør (romtemperert)
150 g kremost (ikke lett-variant!)
4 dl melis

Fremgangsmåte – sitronkake

 • Forvarm stekeovnen til 170 grader (over/undervarme) og kle en langpanne med bakepapir.
 • Riv kun det gule av skallet på et rivjern og ha det i bakebollen sammen med sukkeret. Masser sukker og sitronskall sammen med fingrene til det har en sandlignende konsistens og lukter friskt av sitron.
 • Ha smøret sammen med sukkeret og pisk smør og sukker hvitt og luftig med kjøkkenmaskin eller miksmaster, ca 5 min.
 • Mens smør/sukker pisker blander du alle de øvrige tørre ingrediensene i en skål – mel, maisenna, bakepulver, natron, vaniljesukker og salt.
 • I en annen skål blander du sammen de våte ingrediensene – rømme, olje og sitronsaft.
 • Når smør og sukker er ferdig pisket skal eggene tilsettes i to omganger. Tilsett først 2 egg og pisk røren til eggen er akkurat blandet inn. Tilsett deretter de 2 siste eggene og gjenta piskingen til eggene er akkurat blandet inn.
 • Sikt halvparten av de tørre ingrediensene i bakebollen og pisk røren til det tørre er akkurat blandet inn. Tilsett deretter halvparten av de våte ingrediensene og pisk videre til disse også er akkurat blandet inn. Gjenta prosessen med resten av de tørre og våte ingrediensene.
 • Skrap kantene og bunnen i bakebollen med en slikkepott og rør lett i kakerøren slik at du er sikker på at alt er godt blandet sammen. Hell kakerøren i langpannen.

Steking av sitronkaken

 • Bruk gjerne håndkletrikset når du setter kaken inn i ovnen for et saftig og mest mulig jevnt stekeresultat. Vri opp 2-3 våte kjøkkenhåndklær og surr dem sammen til pølser. Sett langpannen på en rist og legg håndklepølsene tett inntil og rundt hele kakeformens utside. Stek kaken midt i ovnen i ca. 30 minutter.
 • Fjern håndklærne etter 20 minutter og la kaken steke videre uten håndklær de siste 10 minuttene. Sjekk at sitronkaken er stekt ved å stikke en tannpirker / kakepinne i midten av kaken. Den skal være ren når du tar den ut.
 • Avkjøl sitronkaken 10 minutter i formen på en rist. Ta den deretter ut av formen og legg den (med bakepapiret på) direkte på risten for videre avkjøling. Kaken må være helt kald før du har på bringebærkremen.
sitronkake med bringebærkrem

Fremgangsmåte – bringebærkrem

 • Start med å ha frosne bringebær, sitronsyre og vaniljesukker i en kjele. Varm opp bærene på middels temperatur til bærene har tint. La bærene koke ca 5-10 minutter til en del av væsken har fordampet og det hele har begynt å tykne litt.
 • Sil bort frøene fra bringebærene ved å ha bærene i en sil og bruke en slikke pott eller skje til å presse saft og fruktkjøtt gjennom silen og ned i en skål. Jeg sørger også for at det som blir hengende på silens underside ender opp i bringebærpureen jeg bruker videre. Bringebærpureen som nå er uten frø skal brukes videre i ostekremen.
 • I en bakebolle piskes smøret lyst og luftig i 5-10 minutter. Tilsett deretter melis i et par omganger og pisk videre til du har en luftig, tykk krem.
 • Tilsett bringebærpureen til smør og melisblandingen. Jeg satt igjen med ca 4 ss bringebærpuré og brukte alt i kremen. Pisk det godt sammen til alt er godt blandet.
 • Til slutt piskes kremosten inn i bringebær-smørkremen. Jeg pisker det til all osten er akkurat blandet inn.
 • Bre kremen utover kaken når kaken er helt kald (romtemperert). Skulle du være en som liker å dekorere kaker med sprøyteposer og fine tipper så bør du lage en større mengde bringebærekrem enn det denne oppskriften tilsier. Det gjelder også dersom du ønsker å lage en lagkake i stedet for langpannekake.

Sitronkake smaker best romtemperert synes jeg. Da er den luftigst og mykest i konsistensen.

Velbekomme!

No Comments

Leave a Reply