Småretter, Tilbehør, Ukategorisert

Hjemmelaget aioli med chili

7. april 2022 by
Skål med hjemmelaget aioli med chili

Hjemmelaget aioli er utrolig godt og etter min mening veldig mye bedre enn mange av de ferdigkjøpte produktene som finnes på markedet. Prøv hjemmelaget aioli sammen med brød og tapas for eksempel, eller bare under pålegget på brødskiva. Det er mange som synes det er vanskelig eller høres vanskelig ut å lage majones selv, for det er jo strengt tatt det aioli er – hvitløksmajones. Det er lov å bruke stavmikser synes jeg og kokken som holdt kokkekurset jeg nylig gikk på brukte også det trikset. I tillegg til at man slipper å få armen ut av ledd og være støl i tre dager av all røringen, så går det i tillegg mye raskere å bruke stavmikser.

Jeg digger chiliaioli, men denne oppskriften kan enkelt gjøres om til vanlig aioli ved å droppe chiliolje og kun bruke vanlig olje i stedet. Husk også å bruke en olje som er nøytral på smak (raps eller solsikke for eksempel) når du lager aioli. Olivenolje har for kraftig smak og vil få aiolien din til å smake høgg rett og slett. Den eksklusive olivenoljen kan du trygt spare til annet bruk.

Til én porsjon chiliaioli trenger du:

1 egg (hele egget)
2,5-2,75 dl smaksnøytral olje (jeg bruker ofte Vita hjertego’)
0,25-0,5 dl chiliolje (jeg bruker 0,25 dl av denne oljen)
2-3 fedd hvitløk
2 ss saft fra sitron (smak deg frem)
1-2 klyper flaksaltsalt
2-3 runder med pepperkverna

Aioli uten chili: Bruk 3 dl smaksnøytral olje og dropp chilioljen. Ut over dette er ingrediensene og fremgangsmåten den samme som for chiliaioli.

Fremgangsmåte:

  • Du trenger en høy, sylinderformet beholder når du lager denne aiolien. En slik som følger med mange stavmiksere når man kjøper dem, eller eventuelt et litermål med lignede form.
  • Ha alle ingrediensene til aiolien i den høye beholderen og sett stavmikseren helt i bunnen av beholderen. Pass på at hvitløksfeddene havner under stavmikseren.
  • Jeg kan velge hastighet på min stavmikser og bruker den laveste når jeg lager aioli. Start stavmikseren og hold den stille i bunnen av beholderen. Du vil snart se at oljen gradvis emulgeres med egget. Når bortimot halvparten av oljen har blitt til aioli løftes stavmikseren sakte rett opp slik at du får blandet inn resten av oljen.
  • Ta ut stavmikseren og smak eventuelt til aiolien med mer salt, pepper og sitronsaft. Synes du ikke den ble sterk nok? Rør inn litt mer chiliolje med en slikkepott. Ble det litt vel heftig på chilifronten? Rør inn litt creme fraiche eller rømme.
  • Vel bekomme!

Tips til vellykket aioli

En kokk jeg møtte på et kokkekurs nevnte et prinsipp for å lykkes med å lage aioli med stavmikseren. Oljen vil jo legge seg som et lag over egget og sitronsaften i bunnen av beholderen. Når stavmikseren settes nedi bør oljenivået starte over åpningene på stavmikserhodet slik at det ikke dras inn for stor mengde olje når olje og egg skal bindes sammen. Når man lager aioli ved å piske for hånd starter man jo med tilsette en ørliten mengde olje først og deretter øke oljetilførselen gradvis. Det samme gjelder når man bruker stavmikseren. På min stavmikser må med andre oljenivået starte over åpningene som er markert med pil på bildet under.

Oljenivået bør starte over hullet markert med pil.

No Comments

Leave a Reply