Kjøtt, Middag, Tilbehør

Langstekt BBQ-ribbe

21. april 2022 by
langstekt ribbe

Jeg digger ribbe. Saftig kjøtt og knasende sprø svor – hva er det man ikke kan like med det? I tillegg er det mange andre måter å lage ribbe på enn den tradisjonelle juleribba. Hvorfor ikke gjøre det hele til et lettere måltid med valg av andre smaker og annet tilbehør enn potet, surkål og brun saus? Det er derimot fortsatt en fare for overspising… Godt er det uansett!

I fjor sommer dukket det opp en pelletsgrill av typen Traeger Timberline 850 på terrassen hos oss. Den ble visst min «greie», mens mannen i heimen fortsatt får ha gassgrillen i fred. Pelletsgrill hadde jeg ingen erfaringer med fra før så det har vært en del utprøving og testing underveis. Maten lages over lang tid på lav temperatur og tilføres nydelig røyksmak underveis.

Ribbe servert med potet og grønnsaker
Langstekt BBQ-ribbe servert med saltkokte poteter, rotgrønnsaker og BBQ-saus.

Ribbe har jeg laget på denne nye grillen flere ganger, men jeg har strevd litt med å bli helt fornøyd med resultatet. Denne gangen derimot! Det ble så godt og kjæresten sa allerede da han satte seg ved bordet at denne gangen planla han å overspise. Trenger kanskje ikke nevne at vi ble mette nok…?

Selv om akkurat denne ribba lages på en pelletsgrill er det ingenting i veien for å overføre de samme prinsippene til tilberedning i stekeovn. Det blir innmari godt det også! Prøv da vel! Beregn 10-11 timer til tilberedningen av kjøttet.

Ribbe til 2 personer

Ca 1 kg tynnribbe med rutet svor
BBQ-rub (jeg brukte denne fra Traeger, men BBQ-krydderne fra Spekebua er også veldig gode til denne typen ribbe)
Salt og pepper

Eplejuice til pensling av ribben og til å ha i stekeformen
Gulrot, løk og stangselleri til stekeformen – valgfritt

Tilbehør

Grønnsaker stekt i form på pelletsgrillen. Denne gangen brukte jeg gulrøtter, butternut gresskar, løk, en hel hvitløk og litt frisk timian, salt, pepper og olje. Tilsett eventuelt litt tørket chili i tillegg.

Saltkokte småpoteter

BBQ-saus (jeg brukte denne fra Traeger)

Fremgangsmåte

Ribbe, dag 1

  • Ribben krydres dagen i forveien. Svoren gnis godt inn med salt og pepper, mens selve kjøttet gnis inn med BBQ-rub.
  • Hell en liten mengde olje på kjøttet og gni den inn i kjøttdelen (ikke på svoren). Krydre deretter en gang til med BBQ-rub på kjøttdelen.
  • Legg ribben med svoren ned på et fat og dekk til. La ribba stå i kjøleskap til morgenen etter.

Ribbe, dag 2

  • Forvarm pelletsgrillen til 90 grader. Jeg startet rundt kl. 8.30, men start gjerne tidligere.
  • Gjør klar en aluminiumsform/ildfast form og legg gjerne for eksempel oppkuttet løk, gulrot og stangselleri i formen. Du kan evt bruke andre grønnsaker du har liggende som gir god smak til ribba, eller droppe disse grønnsakene fullt og helt. Hell litt eplejuice i formen til bunnen er dekket. Denne formen brukte jeg like mye til å skape litt fuktighet og aroma inne i grillen som til underlag for ribba etterhvert.
  • Pensle ribba med eplejuice.
  • Legg ribba på den nederste grillristen (pelletsgrillen vår har 3 nivåer med grillrister). Grønnsaksformen satte jeg på risten over ribba i starten. Lukk grillen og slå på Super Smoke funksjonen dersom grillen din har det eller lignende type funksjon. Det går også helt fint an å legge ribba på toppen av grønnsakene og sette formen med ribba på nederste grillrist.
  • Pensle ribba godt med eplejuice annenhver time til det har gått omtrent 6 timer. Etterfyll med litt eplejuice i grønnsaksformen dersom det har fordampet.
  • Etter omtrent 6 timer økes temperaturen på grillen til 140 grader og ribba tas ut av grillen. Super Smoke funksjonen slås automatisk av når temperaturen økes så mye.
  • Pensle ribba godt med eplejuice og pakk den inn i bakepapir eller butcher paper dersom du har det. Innpakkingen bevarer mye fuktighet i kjøttet, men slipper fortsatt inn røyken fra grillingen.
  • Flytt formen med grønnsaker og eplejuice til den nederste grillristen og legg den innpakkete ribba oppi formen. Lukk grillen.
  • Etter omtrent 1,5 time økes temperaturen til 160 grader.
  • Etter omtrent 1,5 time økes temperaturen til 190 grader. Ved denne temperaturøkningen fjernes bakepapiret fra ribba. Nå starter jobben med å få sprø svor.
  • Etter omtrent 30 minutter ble ribba flyttet til stekeovnen – se under. Grønnsakene som blir tilbehør kan settes inn i pelletsgrillen i løpet av denne halvtimen – se under tilbehør.

Sprø svor

  • Ved tilberedning i pelletsgrill vil du se at den røykfylte atmosfæren i grillen gir kjøttet en mørkere farge enn ved tilberedning i for eksempel stekeovn. Det er sånn det skal være og betyr ikke at maten er svidd eller brent. Svoren vil derfor også bli mye mørkere i fargen enn på den tradisjonelle ribba.
  • Det skal være mulig å få sprø svor i pelletsgrillen, men jeg synes den egner seg best til langtidsstekingen når jeg lager ribbe. For å få fortgang i svoren velger jeg derfor stekeovnen og grillelementet.
  • Sett hele formen med ribba i stekeovnen under grillelementet og følg nøye med mens svoren popper.
  • Ta ribba ut så fort svoren er ferdig poppet og før den blir svidd.
  • La ribba hvile 15-30 min utildekket på en rist.

Tilbehør – grønnsaksform

  • Kutt valgfrie grønnsaker i jevnstore biter og ha dem i en ildfast form. Rotgrønnsaker er nydelig til denne ribba og jeg brukte gulrot, butternut gresskar og løk denne gangen. I tillegg skar jeg toppen av en hel hvitløk og la den hel i formen.
  • Hell litt olje over grønnsakene. Krydre med salt, pepper, litt frisk timian og eventuelt litt tørket chili.
  • Sett grønnsaksformen i pelletsgrillen på 190 grader i 40-45 min. Jeg satte dem på den midterste grillristen.
  • Grønnsakene tas ut når de er møre og gjennomstekt.
tilbehør grønnsaker i form
Rotgrønnsaker klare til steking.

Tilbehør – saltkokte småpoteter

  • Kok opp en kjele med vann nok til mengden poteter du trenger.
  • Tilsett rikelig(!) med salt når vannet koker og la saltet løse seg opp. Til en liten kjele med med vann brukte 3-4 never med salt. Saltmengden kan fint være 30-40% av mengden vann, men jeg måler aldri.
  • Ha potetene i kjelen og la dem småkoke under lokk til de er møre, ca 10 min avhengig av størrelsen.
  • Hell av kokevannet og la overflødig vann dampe bort. Du vil se at det legger seg et tynt lag salt utenpå skallet til potetene. Sånn skal de være.

Servering

Skjær opp ribba i skiver eller biter. Jeg synes det er enklest å skjære den opp med svoren liggende ned mot fjøla.

Server ribbe med saltkokte poteter, rotgrønnsaker og BBQ-saus ved siden av. Nyt maten og rull deretter bort fra bordet.

Velbekomme!

2 comments

2 Comments

  • Reply svend henning møller 7. juli 2023 at 21:14

    Hei. Hvilken kjernetemperatur har du på ribba når den er ferdig?

    • Reply annegunn 9. juli 2023 at 17:14

      Hei 🙂 Jeg måler i grunnen ikke kjernetemperatur på ribba for å være ærlig. Den stekes til den bena slipper kjøttet og kjøttet er så mørt at det nærmer seg pulled pork-konsistens. Den kjennes mykt ut når man stikker i den med for eksempel en gaffel.

    Leave a Reply