Bakverk, Middag, Pizza, Småretter

Pizza med salsiccia

23. februar 2022 by

Pizza er vi glad i her i heimen. Enkelte ganger er vi så ville og gale at vi ofrer fredagstacoen og kjører pizza i stedet. Personlig synes jeg det blir best med hjemmelaget deig, men det tar jo også litt tid. Derfor har vi også funnet raskere alternativer som fungerer godt når pizzaplanen dukker opp spontant og plutselig. I enkelte matbutikker selger de deigballer man selv baker ut, og da mener jeg ikke de ferdigkjevla rullene. Disse deigballene man selv må trykke flate og få tilnærmet runde er faktisk ganske så gode og resultatet blir en luftig bunn.

Når jeg har tid til å planlegge og lager deigen selv har jeg endt opp med en oppskrift fra Jan Vardøen som jeg synes blir god hver gang. Oppskriften er opprinnelig hentet fra boken hans «Ekte Italiensk Pizza», men den ligger også ute på Godt.no. En annen ting jeg ofte gjør når jeg har tid til å lage bunnen selv er å lage mer enn jeg trenger. Det jeg ikke bruker av deig til pizza lar jeg stå i kjøleskapet og lager for eksempel focaccia til frokost eller lunsj, eller twist med pesto dagen etter.

Ferdigstekt pizza med spicy salsiccia
Pizza med spicy salsiccia og chilimarinerte oliven.

Pizza, 4 bunner:

3 dl vann (lunkent)
0,5 dl olivenolje
3 g tørrgjær
0,5 ss sukker
ca 0,5 kg mel, helst type «00», siktet
0,5 ss salt

Fremgangsmåte:

– Bland vann, olivenolje, sukker og gjær sammen i en kjøkkenmaskin med eltekrok til alt er godt blandet, ca. 3 minutter.
– Tilsett siktet mel og salt og elt videre i ca. 15 minutter. Deigen skal være glatt og elastisk. Virker deigen for tørr og hard kan du tilsette litt mer vann og elte videre.
– La deigen hvile ca 20 minutter før du deler den i 4 leiver på ca. 200 g hver. Elt dem litt med hendene og lag fine, små baller som du legger på et oljet bakebrett eller lignende med god avstand mellom hver ball. La deigen heve i romtemperatur i 2-3 timer til de har doblet størrelsen. Deretter kan de oppbevares i kjøleskap frem til bruk.

Pizzasaus

Pizzasaus er jo strengt tatt enkelt og raskt å lage selv av en boks gode hermetiske tomater, en neve frisk basilikum, salt og pepper samt en liten runde med stavmikseren. Alternativt finnes det mange ferdiglagde pizzasauser man kan raske med seg fra butikken når man rett og slett ikke gidder å lage selv. Gjør det som passer deg!

Pizzafyll

Revet mozarella og flak av pecorino (en ost som ligner på parmesan av utseende, men er laget av sauemelk i stedet for kumelk).
Chilimarinerte oliven, skåret i skiver.
Sjampinjong – skåret i skiver.
Løk – skåret i skiver.
Rå salsicciapølse – fjernet skinnet og revet i biter. Vi brukte denne pølsa, men bruk gjerne en annen smaksrik pølse dersom du ikke får tak i denne.

Utbaking og steking

Vi bruker pizzastein når vi steker pizza og den må forvarmes før selve pizzastekingen. Ved bruk i stekeovn legger vi pizzasteinen på rist litt over midten i kald ovn og setter på funksjonen varmluftsgrill på 300 grader (maks temperatur). Steinen varmes opp ca 30 min før vi begynner å steke.

Bak ut deigballene på godt melet benk. Jeg trykker og drar dem ut med fingrene/hendene i stedet for å bruke kjevle. Noen ganger blir den rund og noen ganger ikke. Legg deigen på en pizzaspade dersom du har det, eller bruk et annet egnet redskap som kan frakte pizzaen til ovnen. Før pizzaspaden dukket opp brukte jeg en trefjøl. Tidligere har jeg også lagt bunnen på et bakepapir som enkelt lar seg skli over på pizzasteinen, bare pass på at bakepapiret tilpasses størrelsen på pizzabunnen sånn noenlunde slik at man fortsatt har god luftsirkulasjon inne i ovnen etter å ha satt inn pizzaen.

Legg på et tynt lag pizzasaus som spres ut på bunnen. Topp deretter med mozarella og pecorino. Resultatet blir faktisk best om man ikke har på for mye fyll siden bunnen er tynn. Oppå osten legges biter av salsiccia, chilimarinerte oliven, løk og sjampinjong. Ønsker du litt mer hete kan du drysse litt chiliflak over til slutt.

Overfør pizzaen til pizzasteinen og stek i noen minutter. Dette tar ikke lang tid, ca. 3-4 minutter (avhengig av ovnen), så følg med. Neste pizza kan klargjøres mens den ene steker.

Vel bekomme!

1 comment

1 Comment

  • Reply Merethe 9. mars 2022 at 18:56

    Den pizzaen er himmelsk god! Heldige meg som fikk smake den av deg! 😋

  • Leave a Reply