Bakverk, Dessert, Kaker

Marengs

7. januar 2024 by
marengs pikeskyss

Dette er en oppskrift på det man kaller fransk marengs. Fransk marengs er den enkleste måten å lage marengs på og den inneholder ikke annet enn eggehviter og sukker som piskes til det er blankt og stivt. Du trenger faktisk ikke mer enn det.

Denne oppskriften fikk jeg av en god kollega jeg hadde for mange år siden i en tidligere jobb, men jeg har endret litt på fremgangsmåten i tiden som har gått. Det er samme kollega som ga meg oppskriften på lemon curd. Det er jo et faktum at man blir sittende igjen med noen eggeplommer når man kun bruker eggehvitene til marengsen. Da er lemon curd en ypperlig måte å bruke plommene på. Marengs og lemon curd er også to veldig gode partnere! Har du forsøkt å bytte ut vaniljekremen i en pavlova med lemon curd? Det er et mye friskere alternativ enn varianten med vaniljekrem og slik jeg ser det, mye bedre.

En oppskrift på marengs – mange ulike kreasjoner

Marengsen kan du bruke til så mangt i grunnen. Lag vakre pikekyss, hvite eller farget, eller marengsbunn. Du kan sprøyte den ut til ulike kreasjoner eller klæsje den på stekebrettet med slikkepott eller skje. Det blir noe vakkert ut av det uansett. Hva med å lage en fargerik Eton mess dessert med fargede pikekyss?

Hva med å smaksette marengsen? Mal frysetørkede bær til fint pulver og miks det inn. Eller bruk lakrispulver, kakao eller kaffe for andre smaker. Hva med å kombinere pikekyss med kaffesmak, pisket krem med sjokolade, sjokoladebiter og litt friske bringebær i en dessert? Jeg nevner noen eksempler, men bruken er svært variabel som du kanskje skjønner. Det er bare din egen fantasi som setter grenser her. Du kan også farge marengsen, uten å endre smaken. Det beste er da å bruke det man kaller pastafarge eller gelefarge, som er veldig tykk konditorfarge. Jeg pleier å bruke Wilton sine. Du trenger kun bittesmå mengder farge. Tilsett gjerne gradvis til du har ønsket farge. Skal du sprøyte ut marengsen kan du også male striper med pastafarge(r) på innsiden av sprøyteposen for å lage striper eller kontrastfarger når den sprøytes ut.

Tips for å få en fin marengs

 • Bruk romtempererte egg. Det vil gi en luftigere marengs. Har du glemt å temperere eggene? Legg dem i en skål med varmt vann fra springen i ca 10 min. Vips! Du har romtempererte egg.
 • Sørg for å at bakebollen og vispen er helt rene! Selv den minste mengden fett vil ødelegge marengsen din og gjøre at eggehvitene ikke blir stive. Det er derfor det heller ikke kan være spor av eggeplomme i hvitene. Du kan eventuelt tørke over bollen med litt sitronsaft før du bruker den.
 • Tilsett sukkeret gradvis slik at det rekker å løse seg opp i eggehvitene. Når sukkeret tilsettes vil du se at marengsen endrer farge og konsistens og blir blank, kritthvit og fyldig.
 • Steker du marengsen på for høy temperatur vil den få farge under stekingen og miste den kritthvite fargen. Det samme gjelder dersom du farger den før du steker – fargen falmer og blir litt dull. Bruk heller litt lavere temperatur og lengre tid.

Ingredienser

Mengdene i denne oppskriften passer godt til en marengsbunn med god høyde. Skal du lage noen pikekyss til en dessert ville jeg halvert oppskriften.

4 eggehviter
230 g sukker

Fremgangsmåte

 • Forvarm ovnen til 100 grader, varmluft.
 • Ha eggehvitene i en bolle og pisk dem en stund til de skummer og er luftige, men ikke helt stive. Dersom du bruker kjøkkenmaskin bruker du ballongvispen til dette.
 • Tilsett sukkeret gradvis – 1 ss om gangen og la mikseren blande sukkeret inn i eggehvitene før du tilsetter neste skje. Fortsett sånn til alt sukkeret er tilsatt.
 • Pisk på middels hastighet til du har en tykk og blank marengs. Du kan kjenne om sukkeret er oppløst ved å ta litt marengs på pekefingeren og gni tommel og pekefinger mot hverandre. Når du ikke kjenner noen sukkerkorn mellom fingrene er marengsen klar.
 • Dersom du skal farge eller smakssette marengsen gjør du det nå.
 • Bre marengsen på et bakepapirkledd stekebrett med slikkepott, skje eller sprøyt den ut med en sprøytepose. Skal du lage en marengsbunn til pavlova kan du tegne en sirkel i den størrelsen du ønsker på baksiden av bakepapiret.
 • Stek marengsen i 1-2 timer. Tiden avhenger av størrelsen, men beregn gjerne 1,5 time-2 timer for en marengsbunn og omtrent 1 time for pikekyss eller små porsjonsbunner. Marengsen skal slippe bakepapiret når den er ferdig. Du kan fint steke 2 brett samtidig i ovnen.
 • La marengsen avkjøles i ovnen med døren på gløtt når den er ferdig stekt. Oppbevares i tett boks, kald stekeovn eller pakket inn i rene kjøkkenhåndklær avhengig av hva du har laget og når du skal bruke det. Marengsen kan lages flere dager i forveien og holder seg lenge.

Lykke til!

No Comments

Leave a Reply