Bakverk, Dessert, Kaker

Sjokoladekake med glasur

27. mai 2024 by
Sjokoladekake med glasur

En saftig og god sjokoladekake er virkelig noe det er vanskelig å motstå, selv for meg som ikke er sååå glad i sjokolade. Denne kaken er et resultat av at min kjære ønsket seg sjokoladekaken hans mormor pleide å lage da han hadde bursdag. Alt han husket var at det var kaffe og dronning kokesjokolade i glasuren. Oppskriften hans mormor brukte er borte og denne kaken er resultatet av hukommelsen til min kjære og det jeg klarte å grave frem av informasjon fra hans familie. Min sønn hjelper gjerne til med pyntingen av kakene jeg baker og han står for dekoren på denne kaken.

«En vanlig sjokoladekake» var bestillingen

Annas sjokoladekake er basisen for selve kaken i denne oppskriften. Mange kjenner til denne kaken fra før. En ganske mørk sjokoladekake som blir saftig av surmelken den inneholder og som holder seg lenge. Det vil si, så lenge det tar å spise den opp. Denne oppskriften gir en høy kake når jeg lager den i 20 cm form. Du kan helt fint lage den i en større form. Det blir bare en lavere kake ut av det og steketiden må justeres ned. For å hindre tørre ytterkanter på kaken legger jeg våte kjøkkenhåndklær rundt kakeformen når jeg setter den i ovnen. Håndklærne sørger for jevnere steking og fjernes når det gjenstår omtrent 20 min av steketiden.

«Sånn glasur med kaffe og kokesjokolade i»

Det skal være glasur ja. Ikke pisket sjokoladekrem eller sjokoladesmørkrem. Glasuren er svært enkel å lage. Alle ingrediensene blandes i smeltet smør i en kjele og røres til den er fri for klumper. Deretter er det greit å få den på kaken før den rekker å stivne for mye. Hold den gjerne litt varm til du er ferdig. Den er relativt flytende når den er varm, men stivner nokså raskt når den avkjøles. Det er ikke en glasur du kan bruke i en sprøytepose og lage all mulig pen pynt med. Denne brer du utover kaken og sier deg ferdig med ganske raskt.

Ingredienser

Sjokoladekake

165 g smør (romtemperert)
300 g sukker
3 egg
300 g hvetemel
1 ts salt
2 ts vaniljesukker
0,75 ts bakepulver
1 ts natron
35 g kakao
2,5 dl kulturmelk

Glasur

100 g smør
3 ss melk
3 ss sterk kaffe
2 plater Dronning kokesjokolade
1 ts vaniljesukker
3,5 dl melis

Fremgangsmåte sjokoladekake

 • Forvarm stekeovnen til 175 grader (over/undervarme). Dersom su lager denne kaken i 20 cm stor form må du dekke kantene med bakepapir som er høyere enn formen for at røren ikke skal renne over kanten under steking. Denne oppskriften gir en høy kake! Bruker du en større form er nok ikke dette nødvendig.
 • Ha smør og sukker i en bakebolle og pisk det hvitt og luftig i en kjøkkenmaskin eller med en miksmaster.
 • Mens smør og sukker pisker, kan du blande sammen alle de tørre ingrediensene i en skål – mel, salt, vaniljesukker, bakepulver, natron og kakao. Mål også opp kulturmelk i riktig mengde.
 • Tilsett eggene i smør/sukkerblandingen – ett egg om gangen, mens du pisker mellom hver tilsetting. Når ett egg er akkurat blandet inn kan du tilsette det neste.
 • Deretter skal kulturmelk og melblandingen tilsettes i smør/sukkerblandingen vekselvis mens du blander lett mellom hver tilsetting. Sikt i omtrent 1/3 av melblandingen og pisk på lav hastighet til det akkurat er blandet inn. Tilsett deretter 1/3 av kulturmelken og pisk til den også er akkurat blandet inn. Fortsett til du har tilsatt alt det tørre og all kulturmelken.
 • Hell kakerøren i kakeformen. Fukt 2 kjøkkenhåndklær godt med vann og vri dem opp. De skal være bløte. Surr dem sammen til to remser. Sett kaken midt i stekeovnen og legg håndklærne tett inntil utsiden av kakeformen.
 • Stek kaken i ca 1 time og 10 min i 20 cm stor form. Bruker du større form må steketiden justeres ned. Sjekk underveis om den er ferdig stekt i midten.
 • Når det gjenstår 15-20 minutter av steketiden fjerner du håndklærne du la rundt kakeformen og steker kaken videre uten våte håndklær.
 • Avkjøl kaken i formen på en rist i ca 10 min. Ta den deretter ut av formen og avkjøl den videre opp-ned på risten til den er helt kald.
 • Like før du lager glasur deler du kaken i 2 eller 3 lag alt etter hvor høy kake du har laget og hvor mange lag du selv ønsker.

Fremgangsmåte glasur

 • Smelt smøret i en kjele og knekk sjokoladplatene i mindre biter.
 • Når smøret er smeltet tilsettes de øvrige glasuringrediensene i kjelen – sjokoladebiter, melk, kaffe, vaniljesukker og melis.
 • Bland sammen med en visp til du har en glasur uten klumper. Glasuren er nå klar til å pynte kaken med. Det er greit å jobbe litt raskt nå og røre litt i gjenværende glasur i gryta før den havner på kaken. La gjerne kjelen stå på lav varme til du er ferdig med å pynte kaken.
 • Legg det ene laget av kakebunnen på et passende kakefat. Dekk bunnen med et tynt lag glasur og legg en ny bunn på toppen. Dersom du har delt kaken i 3 gjentar du dette steget en gang til. Helt til slutt Dekker du topp og sider med glasur, så mye du ønsker eller til det er tomt. Sett kaken kjølig slik at glasuren stivner.
 • Server kaken romtemperert eller kjøleskapskald ut fra hva du selv foretrekker. Personlig foretrekker jeg det første, mens min kjære helst vil ha den så kald som mulig.

Tips til sjokoladekake-fyll

Fyll kaken med salt karamell mellom lagene og ha glasuren på toppen og utsiden. Lag karamellen selv eller gjør som meg og kjøp et glass med ferdiglaget salt karamell.

No Comments

Leave a Reply