Kjøtt, Middag

Svin stroganoff

6. februar 2023 by
svin stroganoff

Biff stroganoff er jo en velkjent klassiker for mange. Den fungerer vel så bra med andre kjøttyper også og i denne versjonen bruker jeg som tittelen sier svinekjøtt. Svin stroganoff er i mine øyne like godt som versjonen med biff. Rimeligere er det jaggu også! Svin stroganoff er en smakfull gryterett som passer like godt til hverdagsmat som til helgemat og er retten min kjære nylig kom hjem til etter å ha vært på reise hele helgen.

Svin stroganoff er en rett som kan ta både kort og lang tid å tilberede avhengig av kjøttet du velger å bruke. I denne oppskriften brukte jeg nakkekoteletter som jeg brunet og kokte møre. Det tar jo litt tid, avhengig av størrelsen på kjøttstykkene. Bruker du et mørere kjøttstykke som for eksempel svinefilet dropper du den lange koketiden. Da reduseres også mengden vann i oppskriften – se tips nederst på siden. Ønsker du å lage stroganoff med biffkjøtt gjelder det samme prinsippet – mørt kjøttstykke gir kort tilberedningstid. Ønsker du derimot å bruke et rimeligere alternativ av oksekjøtt bør du også påregne lengre koketid for å få kjøttet mørt. Jeg bruker gjerne de kjøttstykkene som krever en del koketid. Resultatet blir så godt når alle smakene får stå og godgjøre seg over tid.

Til svin stroganoff kan du servere enten ris eller potetmos som tilbehør. Begge deler er like godt spør du meg. Et annet alternativ kan være sellerirotmos dersom du vil prøve noe nytt eller vil unngå alle karbohydratene i ris og poteter. I tillegg passer grønnsaker som brokkoli og blomkål også ypperlig sammen med retten dersom du ønsker å tilføre flere grønnsaker.

Svin stroganoff til 2 personer:

ca 500-600 g nakkekoteletter av svin
1 stk løk
2-3 stk champignon (avhengig av størrelsen)
1 stk spisspaprika / rød paprika
2 ss tomatpure
2 ss oksefond / 1 stk buljongterning (sløyfes dersom du bruker oksekraft)
ca 2 dl creme fraiche
ca 1 dl rødvin – valgfritt
kaldt vann eller oksekraft
salt og pepper
paprikakrydder
worchestershire saus og dijon sennep – valgfritt

Fremgangsmåte:

  • Skjær opp grønnsakene. Skjær kjøttet i terninger og fjern beinet fra nakkekotelettene.
  • Varm opp en gryte som er stor nok til å romme hele gryteretten. Brun kjøttet i litt olje, gjerne i et par omganger, og legg det til side.
  • Brun soppen og legg den til side sammen med kjøttet. Surr løken til den er myk og ha kjøttet og soppen tilbake i gryta. Krydre det hele med litt paprikakrydder.
  • Tilsett tomatpureen og la den surre sammen med resten 1-2 minutter før du eventuelt tilsetter rødvinen. La alkoholen koke ut før du tilsetter vann (eller kraft). Velger du å utelukke rødvinen tilsetter du vannet og fond/buljongterning direkte i kjelen når tomatpureen har fått surre litt i gryta. Tilsett nok vann til at det dekker kjøttet og grønnsakene.
  • La det hele koke opp og skru deretter ned varmen til omtrent middels varme. Kjøttet skal småkoke, gjerne under lokk, til det er mørt, ca 1-1,5 time avhengig av hvor store kjøttbitene er. Mot slutten av koketiden lar jeg gryten koke uten lokk for å la deler av vannet fordampe. Da konsentreres smakene i gryta og sausen vil bli fyldigere.
  • Tilsett paprika og creme fraiche når kjøttet er mørt. La det småkoke sammen til paprikaen er mør og sausen har blitt litt fyldigere.
  • Smak til gryteretten med salt og pepper. Worchestershire saus og dijon sennep er også gode smakstilsetninger. Ta litt om gangen og smak deg frem til du selv er fornøyd.
  • Server med potetmos eller ris og eventuelt dampede grønnsaker som brokkoli og blomkål.

Velbekomme!

Tips:

Dersom du ønsker å lage retten på kortere tid enn denne oppskriften legger opp til kan du bruke et mørt kjøttstykke som for eksempel svinefilet i stedet for nakkekoteletter. Følg oppskriften som beskrevet, men dropp den lange koketiden. La paprikaen surre med løken. Det holder også å tilsette ca. 2 dl vann eller kraft. Dersom du bruker vin i oppskriften lar du alkoholen koke ut før vann/kraft tilsettes. Creme fraiche tilsettes samtidig som vannet. La det småkoke noen minutter før du smaker til sausen. Dersom du ønsker fyldigere saus kan du jevne den med litt maisenna rørt ut i litt kaldt vann.

No Comments

Leave a Reply