Middag, Sjømat, Småretter

Hummer med hummersaus

9. mars 2022 by
hummer med hummersaus

På fridager kan jeg helt fint bruke en haug med tid på å lage mat, og denne gangen ville jeg prøve meg på hummer. En av tingene jeg liker er å lage mat som krever lang tid. Det resulterte denne gangen i en forrett som kjæresten min og jeg skulle ha til en koselig kveld sammen. Det er litt klin med den hummeren, men det er absolutt verdt det! Makan til smaksrik saus skal du lete lenge etter.

Vi brukte ferdigkokt hummer, men er du av de som har tilgang på fersk hummer kan du selvfølgelig bruke det. På forhånd må jeg bare beklage bruken av uspesifikke mengdemål. Denne oppskriften inneholder dessverre en «klunk» av et par flytende ingredienser. Eller en skvett om du vil selv om ikke det heller er et spesielt eksakt mål. Til gjengjeld får du leke deg med kraftkoking, flambering og tilsmaking av det som ender opp som en nydelig saus. Bare vær forsiktig med flamberingen slik at du fortsatt har et kjøkken å lage mat på senere! Tør du ikke å flambere hjemme? Da dropper du det bare.

Hummer, til 2 personer

1 kokt hummer
ca 1 ss tomatpuré
1 klunk cognac (valgfritt, omtrentlig 1 ss)
Kaldt vann
ca. 30 g usaltet smør, romtemperert
1 klunk fløte (omtrentlig 1 ss)
1 liten skvis saft fra sitron
salt og pepper etter smak
ca. 10 sukkerkorn (du trenger ikke telle, men det skal være lite!)

Fremgangsmåte

Hummerkraft

 • Legg hummeren med buken ned på en fjøl. Stikk spissen på en skarp kniv gjennom toppen av hodet på hummeren, bak øynene der man ser et kryss. Før knivbladet ned gjennom hodet og halen og dele hummeren i to halvdeler på langs.
 • Riv av klørne fra hummerkroppen, fjern paven fra hodet og plukk ut kjøttet fra halen. Gi klørne noen velmente hakk med en kniv slik at du kan plukke ut kjøttet som er inni dem. Samle kjøttet på et fat og oppbevar det kjølig.
 • Bruk en god kniv og hakk opp alt hummerskallet i små biter.
 • Varm opp en kjele med bred bunn og ha en skvett olje i den. Brun hummerskallet på middels høy varme til det er karamelliserte flekker på bitene.
 • Nå til flamberingen! Ha lighteren klar og hold litt avstand fra kjelen når du tenner på. Hell en liten skvett cognac i kjelen og tenn på. Det går også helt fint an å hoppe over flamberingen dersom du ønsker det.
 • Når alkoholen har brent bort tilsetter du tomatpuré og lar denne frese litt i panna. Skru opp varmen på plata før du tilsetter iskaldt vann til alt hummerskallet er dekket.
 • La vannet koke opp og skru deretter temperaturen på plata ned til vannet småputrer. Skum av urenhetene som kommer til toppen med en hullsleiv og la kraften koke i 30 min.
 • Sil av kraften ved å øse væsken over en finmasket sil (eller sil med klede i) til en ny kjele.
 • Sett kjelen med hummerskall på plata igjen og skru opp varmen. Tilsett nytt kaldt vann til skallene er dekket og la vannet koke opp.
 • Sil deretter det nye vannet på samme måte som tidligere over i kjelen med kraft. På denne måten får du ut så mye smak som mulig fra hummerskallene. De kokte skallbitene kan du nå kaste.

Hummersaus

 • La den silte kraften koke opp og reduser den til du har et par cm væske igjen i kjelen. Smak på kraften underveis. Blir den for kraftig på smak (redusert for mye) kan du tilsette en skvett vann igjen.
 • Pisk inn romtemperert smør og en liten fløteskvett. Sausen skal ikke koke etter smøret er pisket inn. Da vil den skille seg.
 • Smak til med en skvis sitronsaft, salt, pepper og ørlite grann sukker. Til slutt kan du tilføre luft i sausen ved å gi den en runde med stavmikseren. Å tilføre luft hever faktisk smaken enda mer! Hold sausen varm på lav temperatur.
 • Varm gjerne opp skålene du skal servere retten i før du legger opp maten.
 • Gi hummerbitene en veldig rask runde i litt olje og smør i en god og varm stekepanne. De skal bare så vidt innom stekepanna før du legger opp maten i skålene siden de kokt fra før.
 • Fordel hummerkjøttet i to skåler med en halv hale og kjøtt fra en klo til hver. Hell hummersausen rundt kjøttet og server straks. Ha gjerne litt godt brød med smør ved siden for å suge opp all den deilige sausen.

Nyt en deilig liten smak av havet – Velbekomme!

No Comments

Leave a Reply