Småretter, Tilbehør, Vegetar

Parmesansmør

12. februar 2023 by
parmesansmør hvitløksbaguette

Hjemmelaget parmesansmør altså! Hvor godt er vel ikke det?? Egentlig er alle mulige hjemmelagde kryddersmør nydelige på smak og bedre alternativer enn kjøpevariantene, selv om det er deilig å bare røske med seg en ferdig pakke når man er i butikken. Jeg gjør jo også det, men nå fikk jeg ånden over meg og laget det selv. Dette parmesansmøret er i bunn og grunn et ganske ordinært hvitløkssmør som er tilsatt finrevet parmesan. Alt blir jo bedre med ost, eller hva?

Denne gangen ville jeg forvandle en fransk baguette om til en hvitløksbaguette. Jeg brukte en ferdigstekt, men bruk gjerne halvstekte baguetter eller loff til dette. Smør som er til overs kan du blande i pastaen eller ha til bakte poteter for eksempel. Det holder seg også lenge i fryseren. Rull det til en pølse innpakket i bakepapir og skjær skiver av det ved behov.

Hjemmelaget hvitløksbaguette altså. Det er jo så godt til supper, pastaretter og salater. Eller bare når man vil ha noe godt å momse på kanskje? Og med enda mer ost i tillegg til parmesanen i smøret sånn at du kan rive av lange tråder med smeltet ost når du skal spise den? Ja, jeg er (litt for?) glad i ost. Sånn er det bare. Uansett, dette parmesansmøret er det rimelig enkelt å røre sammen når smøret er romtemperert. Alt blandes kjapt sammen i en skål eller på en tallerken og så er det klart til bruk.

Parmesansmør:

150 g meierismør, romtemperert
40-50 g finrevet parmesan
3 fedd hvitløk
ca. 2 ss hakket persille
1 skvis sitronsaft
1 klype havsalt

Fremgangsmåte:

  • Hvitløksfeddene skrelles og finhakkes eller rives på rivjern, eventuelt press dem gjennom en hvitløkspresse.
  • Hakk opp fersk persille og riv parmesanen.
  • Bland romtemperert smør, hvitløk, persille og parmesan godt sammen med en gaffel.
  • Tilsett en skvis sitronsaft og en klype havsalt og bland det inn i smøret. Nå er smøret klart til bruk.
  • Dersom du lager hvitløksbrød: Skjær skiver nesten helt gjennom baguetten eller brødet. Legg en god klatt parmesansmør mellom hver skive. Glad i ost? Legg litt revet ost mellom skivene og dryss over toppen i tillegg. Pakk brødet eller baguetten i litt aluminumsfoile, men la det være åpent på toppen. Stekes i ovnen på 200 grader (180 grader på varmluft) til smøret og osten er smeltet.

Tips

Har du parmesansmør til overs? Pakk det inn i bakepapir og rull det sammen til en pølse. Oppbevar det i kjøleskapet eller frys det til senere. Nå er det enkelt å skjære av skiver med parmesansmør etterhvert som du vil bruke det.

No Comments

Leave a Reply