Middag, Pasta, Vegetar

Grønnsakslasagne

1. april 2022 by
Grønnsakslasagne i form

Ooops! Jeg «glemte» visst å nevne det for kjæresten min at lasagnen ikke inneholdt kjøtt før den ble satt på bordet. Grønnsakslasagne sto nemlig på menyen og jeg er sammen med kjøtteter av rang som digger lasagne. Likevel hadde jeg lyst til å snike inn en kjøttfri rett og da er grønnsakslasagne et veldig godt alternativ. Tomatsausen til denne lasagnen kan gjerne lages dagen før. Den blir bare bedre og fyldigere på smak da, men det går selvfølgelig helt fint å gjøre alt samme dag.

I tillegg til mirepoix-grønnsakene (løk, gulrot og stangselleri) har tomatsausen fått selskap av aubergine og squash som freses lett i panna. Deretter fikk den stå og godgjøre seg i gryta en god og lang stund før den ble avkjølt og fraktet til min kjærestes bosted. Med andre ord, jeg kunne gjøre som jeg ville med innholdet i gryta uten nysgjerrige blikk eller spørsmål om kjøttinnhold. Stekt sopp kan også helt fint tilsettes tomatsausen for å oppnå ytterligere umamismak i kjøttets fravær.

Grønnsakslasagne servert med brød
Grønnsakslasagne servert med hvitløksbrød

Grønnsakslasagne til ca 4 personer:

Tomatsaus
1 løk
1 gulrot
1-2 selleristenger
1/2 aubergine
1/2 squash
ca 2 ss tomatpuré
2 ts tørket basilikum
1 ts tørket oregano
1 ts tørket timian
2 bokser hermetiske tomater
1 boks kaldt vann (fyll vann i en tomatboks)
1 terning grønnsaksbuljong
ca 1 ss balsamicoeddik
Tørket chili etter smak
salt og pepper etter smak
1 liten klype sukker
Evt en skvis sitronsaft

Bechamelsaus
4 ss smør/margarin
3 ss hvetemel
6 dl melk
revet ost (en håndfull)
salt og pepper etter smak


Ca 10-12 lasagneplater, antallet avhenger litt av formen du velger.

Ca 100 g revet ost

Fremgangsmåte:

Tomatsaus

 • Finhakk løk, gulrot og selleristang. La det surre på lav-medium varme i litt olje eller smør i gryten du lager tomatsausen i. Grønnsakene skal bli blanke og myke, men de skal ikke bli brune.
 • Mens løkblandingen surrer skjæres squash og aubergine i små terninger.
 • Ta løkblandingen ut av gryta og skru opp temperaturen på plata til medium-høy varme. Fres squash og aubergine (og eventuelt sopp dersom du ønsker å tilføre det) i flere omganger i litt olje. Fres grønnsakene til de har fått litt brun farge.
Ferdig stekte grønnsaker tilsatt tomatpure.
 • Tilsett tomatpure i gryta når siste runde grønnsaker har frest ferdig og la den frese en liten stund før du tilfører alle de stekte grønnsakene, tørkede urter og chili, hermetiske tomater, vann, buljongterning og balsamicoeddik. Bland sammen og la sausen putre ca 1 time.
 • Når sausen er ferdig kokt smakes den til med salt, pepper, sukker og evt en skvis sitronsaft. Har du ting som for eksempel kremet balsamico eller Fungi smaksforsterker kan også dette helt fint brukes til å smakssette sausen til slutt.

Bechamelsaus

 • Varm opp melken til kokepunktet. Det er enklere å få klumpfri saus dersom man bruker varm melk fremfor kald.
 • Smelt smøret i en gryte og tilsett hvetemel når smøret skummer. Bland sammen.
 • Spe smør/melblandingen med den varme melken og rør kraftig for å unngå klumper.
 • La sausen småkoke ca 10 min for å fjerne melsmaken.
 • Skru varmen ned til det laveste og tilsett ost. Rør sammen til osten har smeltet inn i sausen.
 • Smak til sausen med salt og pepper.

Montering

 • Forvarm ovnen til 200 grader varmluft.
 • Smør en stor ildfast form (eller to mindre former).
 • Ha litt tomatsaus i bunnen av formen, deretter lasagneplater og hvit saus på toppen. Fortsett å legge tomatsaus, lasagneplater og hvit saus lagvis til formen(e) er full. Avslutt med hvit saus på det siste laget med lasagneplater.
 • Stek lasagnen ca 10 min midt i ovnen før du strør revet ost på toppen. Stek videre i ca 20 min, til osten er smeltet og gylden.

Servering

Server lasagnen med en salat ved siden og eventuelt godt brød. Eller gjør det kjempeenkelt og server den med hvitløksbaguetter. Velbekomme!

Restetips for kjøttetere

Jeg fikk litt tomatsaus til overs da jeg laget lasagnen og tipset som følger er langt fra vegetarisk til stor glede for min kjøttetende kjæreste. Jeg hadde noen rå salsicciapølser liggende som jeg klemte ut små kjøttboller fra. Kjøttbollene ble frest i en stekepanne og tilsatt restene av tomatsausen. Mens tomatsausen putret kokte jeg tortelloni med pestofyll. Når tortellonien er ferdig kokt helles kokevannet av og tortellonien blandes sammen med tomatsausen. Server og nyt et smakfullt restemåltid!

No Comments

Leave a Reply