Salat, Småretter, Tilbehør, Vegetar

Mango- og gulrotsalat

31. mai 2023 by
mango- og gulrotsalat

Dersom noe kan være tilbehøret over alle tilbehør tror jeg mango- og gulrotsalat faller inn i denne kategorien. Den er frisk, den er spicy, den er smakfull, den er vakker å se på. Den passer også til mange ulike retter – både sjømat og kjøttretter. Prøv den sammen med reker, grillmat, fisk eller kylling for eksempel. Her er det egentlig bare å hive seg rundt med en gang spør du meg!

Mango- og gulrotsalat er i hovedsak laget av nettopp det navnet antyder – mango og gulrot. Chili må også med – den er jo spicy som jeg nevnte. I tillegg kan du tilsette rødløk om du vil. Det som gjør denne salaten ekstra smakfull er selvfølgelig dressingen og den friske korianderen. Dressingen heller nok mot det asiatiske i og med at søt chilisaus, fiskesaus og lime er blant ingrediensene.

Sol, sommer og mango- og gulrotsalat

Første gang jeg spiste mango- og gulrotsalat var en vakker sommerdag der jeg og flere andre ble invitert til en kollega. Vi kom til en vakker hage og satt ute blant frukttrær og spiste reker, kongekrabbe og masse deilig tilbehør. Et av tilbehørene var nettopp denne salaten og jeg har vært hekta siden. Den vakre sommerdagen holdt seg riktignok ikke like varm og tørr etterhvert som natten nærmet seg og vi ble våte til skinnet på veien hjem husker jeg. Mango- og gulrotsalaten ble derimot ikke glemt og har blitt laget mange ganger i årene som har gått siden denne dagen i hagen.

Reker med mango- og gulrotsalat

Som du ser på bildet deles gulroten opp som brede bånd. Salaten kan selvfølgelig lages uten å dele gulroten opp på denne måten. Jeg har laget den noen ganger der gulroten ble delt i tynne skiver/biter i stedet, men jeg kommer alltid tilbake til de båndene. Jeg synes faktisk at gulroten tar til seg mer smak smak fra dressingen da. Båndene lages enkelt med grønnsaksskrelleren. Når gulroten er skrelt fortsetter du bare å skrelle og vips så har gulroten blitt til bånd.

Ingredienser til mango- og gulrotsalat

4-6 personer

400 g gulrot
1-2 modne mangoer
1 rød chili
0,5 rødløk (kan sløyfes)
frisk koriander (en god neve)
(salt – kan sløyfes)

Dressing:

1 ss søt og sterk chilisaus (sweet chilisaus)
ca. 10 g revet fersk ingefær (omtrent 1-2 ts)
1 ts sukker
0,5 lime, saften
1 ts fish sauce (kan sløyfes, alternativt byttes ut med ca 0,5 ts soyasaus)

Fremgangsmåte

  • Skrell gulrøttene og høvle dem til tynne bånd med grønnsaksskrelleren (eventuelt med en ostehøvel). Ha gulrotbåndene i en skål.
  • Mango skrelles og deles opp i terninger. Rødløken, chilien og korianderen finhakkes. Ha mango, chili, koriander og rødløk i skålen med gulrøttene.
  • Bland ingrediensene til dressingen i en liten skål for seg selv. Smak deg frem her – det skal smake søtt, hot, salt og litt syrlig på en gang. Når du er fornøyd helles dressingen over i skålen med gulrot- og mangoblandingen.
  • Vend dressingen godt inn i salaten slik at alt er dekket av dressing. Denne salaten kan fint stå en liten stund slik at smakene får sette seg. Lag gjerne salaten først og la den stå til den øvrige maten er klar (selvsagt litt avhengig av hva du lager og hvor tidkrevende det er).

Velbekomme!

No Comments

Leave a Reply