Middag, Tilbehør, Ukategorisert

Peppersaus

6. mars 2023 by
peppersaus

Hjemmelaget peppersaus er en innertier når du trenger en allsidig saus til middagsmaten. Den passer kjempefint til biffen, men er like god til kylling og svin også. Eller hva med å prøve den til andebryst? For min del var peppersaus lenge en litt glemt affære og noe jeg ikke tenkte så mye over at man kunne lage. Det var kjæresten min som egentlig fikk opp øynene mine igjen for denne sausen og som ga meg lyst til å prøve å lage den selv. Peppersaus kan lages med mange ingredienser og et knippe fancy triks, men… Det er jo mye enklere å ty til en hjemmelaget saus når den også er enkel å få til. Denne peppersausen er nettopp det – enkel!

Utgangspunktet for denne peppersausen er basert på oppskriften til Matprat, men jeg har endret litt på den. Jeg liker at sausen har en tydelig smak og hete fra pepperen. Det krever mer pepper enn den den opprinnelige oppskriften. Jeg bruker stort sett en kombinasjon av syltet grønn pepper og sort pepper, men å tilføre rosepepper i denne miksen er også knall. Det er ikke alle matbutikker som har syltet grønn pepper, men jeg finner den gjerne i velassorterte, større butikker. Mengdene med pepper i sausen er omtrentlige. Jeg smaker til underveis og tilfører mer dersom jeg ikke oppnår nok hete fra start. Sausen jevnes med litt maizena utrørt i vann. Den smakes deretter til med soyasaus, Worcestersaus og en liten skvis sitron om du har. Vil du ha enda litt mer intens smak? Tilfør luft i sausen med en stavmikser til slutt da vel! Et enkelt triks for å heve smaken ytterligere der altså!

Peppersaus, 4 porsjoner

2 stk sjalottløk (kan byttes med tilsvarende mengde rødløk)
1 ts hel rosepepper (kan byttes ut med sort pepper)
ca 1 ts hel, sort pepper
ca 3 ts syltet grønn pepper
3 dl oksekraft eller buljong
3 dl matfløte eller kremfløte
ca 1 ss Maizena utrørt i kaldt vann
Olje eller smør (til fresing av løk og pepper)
Soyasaus
Worcestersaus
Salt
Valgfritt: en liten skvis sitronsaft og en bitteliten klype sukker

Fremgangsmåte

  • Hel sort pepper og rosepepper (eventuelt kun sort pepper) knuses i en morter. Syltet grønn pepper finhakkes med kniv.
  • Skrell sjalottløken og finhakk den.
  • Varm en kjele på middels til middels pluss varme og ha i litt olje eller smør. Fres løken til den er blank og tilsett det meste av pepperen – både den som er knust i morter og den syltede. Hold igjen noe av pepperen og smak deg frem senere til den styrken som passer deg.
  • La pepper og løk frese sammen et par minutter før du tilsetter oksekraft/buljong og fløte. Kok opp og la sausen koke til den tykner litt, ca 10-15 min. Dersom du synes sausen er for tynn kan du jevne den med å tilsette litt maizena utrørt i vann.
  • Smak til sausen med salt, soyasaus (ca 1 ss), Worcestersaus (ca 1 ss) og eventuelt mer pepper. Litt sitronsaft og en bitteliten klype sukker er også gode smakstilsettere. Når du er fornøyd med smaken og styrken kjører du stavmikseren gjennom sausen slik at den blir luftig og fin. Dette lille trikset er ikke nødvendig, men det vil heve smaken enda et hakk.

Velbekomme!

No Comments

Leave a Reply