Småretter, Tilbehør, Vegetar

Chiliolje

5. november 2023 by
chiliolje

Chiliolje som ringles over fiskeretter, kjøttretter, pizza, pasta, eggerøre eller sandwicher sammen med annet godt pålegg er utrolig godt! Det finnes mange typer chiliolje rundt omkring, både med og uten biter. Denne varianten er helt klart av typen med biter og har akkurat nok sting til å løfte en rett synes jeg. Vil du ha den enda sterkere bruker du enten mer chili eller sterkere chilisorter.

Chilioljen i denne oppskriften er rask å lage. I tillegg trenger du ikke handle fjorten ulike ingredienser. Du trenger faktisk bare fem! Personlig synes jeg også den smaker friskere enn mange andre. Alle som kjenner meg vet at favorittbeskrivelsen på noe jeg liker er «frisk». Denne friskheten kommer fra sambal oelek som inneholder blant annet eddik. Det er vel også derfor jeg liker akkurat denne chilioljen så godt som jeg gjør. Prøv du også da vel!

Chiliolje ingredienser

2 stk hele rød chili (bruk gjerne en sterkere variant om du ønsker det)
3 toppede ts sambal oelek
3-4 fedd hvitløk
1-2 klyper flaksalt (smak deg frem)
1 dl olje (ikke olivenolje, bruk en smaksnøytral olje)

Fremgangsmåte

  • Finhakk begge chiliene, med frø og det hele. Hvitløksfeddene skrelles og rives på et fint rivjern eller presses med hvitløkspresse.
  • Ha chili og hvitløk over i glasset du skal oppbevare oljen i. Velg gjerne et litt romslig glass pga oljen som skal tilsettes til slutt. Tilsett deretter sambal oelek og 1 klype salt. Saltet er en smakssak og du kan eventuelt tilsette mer etter å ha smakt på sluttresultatet. Den skal ha en litt salt smak. Ønsker du mindre salt kan du droppe det.
  • Varm opp oljen i en kjele til du ser det er bevegelse i oljen. Her må du passe litt på. Jeg måler ikke temperaturen, men dersom det bobler rundt en sleiv er det hvertfall mer enn varmt nok.
  • Den varme oljen helles forsiktig over chilien og hvitløken i glasset. Dette vil boble og frese en del – derav velg et litt romslig glass. Rør sammen innholdet i glasset og la det kjøle seg ned til romtemperatur før du bruker den. La den gjerne stå en stund slik at smakene får sette seg før bruk.

Vel bekomme.

No Comments

Leave a Reply