Bakverk, Dessert, Kaker, Vegetar

Rabarbrakake med ostekrem

30. juni 2023 by
rabarbrakake med ostekrem

Rabarbrakake med ostekrem er en nydelig kake du helt fint kan ha til dessert, til kaffen eller som du hiver i hop når du bare vil ha noe godt. Bunnen er saftig og myk med virvler av rabarbrasyltetøy rundt omkring. Kaken toppes med et lag silkemyk ostekrem som også er smaksatt med rabarbrasyltetøy. Den er et friskt og deilig tilskudd til den myke kaken. Server gjerne rabarbrakaken sammen med friske bringebær eller jordbær, noe som er nydelig sammen.

Oppskriften til denne kaken er basert på en vegansk kake jeg fant på bloggen the Banana Diaries. Alle oppskriftene på denne bloggen er veganske og man får også tips til hvordan oppskriftene i tillegg kan gjøres glutenfrie. Etter å ha siklet på utallige kaker på som legges ut på denne bloggen ønsket jeg å lage min egen versjon av en kakene herfra. Oppskriften på rabarbrakake med ostekrem er basert på denne kaken som er smaksatt med lavendel og bjørnebær. Hovedendringen i min versjon er å bytte ut lavendel og bjørnebær med hjemmelaget rabarbrasyltetøy. Her tenker jeg det er fullt mulig å bruke andre smaker av syltetøy dersom du ønsker det.

Rabarbrakake med ostekrem – en enkel affære

Selve kaken er svært enkel å lage og bortimot alt du trenger er bakebolle og en visp. Du trenger ingen kjøkkenmaskiner her. Som nevnt over er oppskriften i utgangspunktet vegansk og basert på ingredienser uten animalske produkter. Den inneholder derfor heller ikke egg. Det er imidlertid ingen grunn til å bli skremt bort av dette. Oppskriften bruker helt vanlige ingredienser og de fleste har du trolig i skapet fra før. Det er ingen rundt meg som har verken allergier eller andre kostholdsbehov jeg trenger å ta hensyn til. Jeg har derfor brukt animalske produkter i kakerøren, noe du selvfølgelig står fritt til å velge selv.

Det er hjemmelaget rabarbrasyltetøy som gir smak til denne kaken. Syltetøyet er ganske fyldig i konsistens. Skulle du ønske å bruke et annet syltetøy er det fint å bruke et som er fyldig slik at du ikke tilfører for mye væske til kakerøren. Etter å ha helt kakerøren i bakeformen legges skjeer med syltetøy rundt om på toppen av røren. Deretter lager du virvler av røre og syltetøy med tuppen av liten kniv eller håndtaket på en spiseskje før kaken settes i ovnen.

rabarbrakake

Ostekremen er nok det mest kompliserte med denne kaken må jeg innrømme. Den første jeg laget skilte seg ganske så greit. Det kan altså skje når man tilsetter syltetøy for å smakssette kremen. Det hjalp nok heller ikke at det var hetebølge ute og at undertegnede i tillegg var noe hangry. Dette løste jeg ved å blande alle ingredienser unntatt kremosten i kjøkkenmaskinen til jeg var fornøyd med smak og konsistens. Kremosten tilsettes helt til slutt og mikses kun lenge nok til at osten blandes inn. Her er det viktig å merke seg at du ikke kan bruke lett-varianter av kremost. De vil garantert gi deg en ostekrem som skiller seg.

Ingredienser

Form: ca. 22×33 cm eller rund form 26-28 cm.
Temperatur: 175 grader (over/undervarme)
Steketid: 50-55 min

Rabarbrakake

3 dl melk
1 ss eplecidereddik
300 g sukker
225 g smør, smeltet og romtemperert
240 g yoghurt naturell, romtemperert
2 ss vaniljeekstrakt
450 g mel
3 ts bakepulver
3/4 ts natron
1/3 ts salt
ca. 1,2 dl rabarbrasyltetøy (evt annet syltetøy)

Ostekrem

ca. 100 g mykt smør
1 ts vaniljeekstrakt
ca. 3,5-4 dl melis
ca. 2 ss rabarbrasyltetøy
200 g kremost (kald, ikke lett-variant!)

Fremgangsmåte

Rabarbrakake:

 • Forvarm stekeovnen til 175 grader og kle en bakeform med bakepapir.
 • Mål opp melken og tilsett eplecidereddiken. Sett melken til side på benken mens du lager resten av kakerøren.
 • I en stor bakebolle blander du sammen smeltet og romtemperert smør, sukker, romtemperert yoghurt og vaniljeekstrakt. Bland det sammen med en håndvisp.
 • Tilsett deretter mel, bakepulver, natron og salt. Hell melken forsiktig i røren mens du visper det hele sammen for hånd. Pass på at du kun visper røren til de tørre ingrediensene akkurat er blandet sammen med det våte. (Du kan få seig kake dersom du pisker for mye).
 • Hell kakerøren i bakeformen. Legg skjeer med syltetøy rundt omkring på overflaten av kakerøren og bruk tuppen på en smørkniv til å lage virvler av syltetøy i kakerøren.
 • Stek kaken midt i ovnen i 50-55 min, eller til en kakepinne/tannpirker er ren når du sjekker om kaken er stekt. Avkjøl kaken i formen i ca. 10 min før du overfører den til en bakerist og avkjøler den fullstendig. Kaken må være helt kald før du har på ostekremen.
rabarbrakake

Ostekrem

 • Ha mykt smør i en bakebolle og pisk det luftig med miksmaster eller en kjøkkenmaskin.
 • Tilsett melisen gradvis og pisk den forsiktig inn i smøret. Når melisen er blandet inn tilsetter du vaniljeekstrakt og pisker smør og melisblandingen til det er luftig og hvitt.
 • Tilsett deretter rabarbrasyltetøyet og pisk det inn i smørkremen. Dersom du ønsker en tydeligere smak av rabarbra kan du tilsette litt mer syltetøy.
 • Helt til slutt tilsettes den kalde kremosten. Pisk den inn i smørkremen til alt akkurat er blandet sammen.
 • Bre ostekremen utover toppen av kaken. Har du friske bær tilgjengelig kan du pynte toppen med dette eller servere dem ved siden av. Det er derimot ingen nødvendighet for kaken er nydelig som den er.

No Comments

Leave a Reply