Bakverk, Dessert, Kaker

Rabarbrakake

26. mai 2023 by
rabarbrakake

Endelig er sesongen her igjen – det er tid for rabarbra! Hvorfor ikke lage en enkel rabarbrakake? Denne kaken er saftig med friske innslag av rabarbra. I tillegg varieres den lett ut fra dine ønsker og hva du synes er godt. Oppskriften på rabarbrakake fikk jeg av min onkel Arne. Den er hentet fra et gammelt oppskriftskort som Hjemmet en gang i tiden laget. At oppskriften er velbrukt skjønte jeg raskt første gang jeg laget rabarbrakake. Hvorfor har jeg ikke laget det før?? Kollegene mine klaget heller ikke da de fikk smake rabarbrakake og den var borte på et blunk. «Neste gang må du lage i langpanne!» var beskjeden.

Rabarbrakaken er i utgangspunktet som en klassisk eplekake der hovedforskjellen er at eplene er byttet ut med rabarbra. I tillegg inneholder den opprinnelige oppskriften heller ikke kanel.

Variasjoner til rabarbrakake

Som nevnt er det lett å lage ulike variasjoner av denne kaken. I oppskriften under gir jeg deg både den opprinnelige oppskriften og tips til variasjoner jeg selv bruker. Min onkel nevnte også at deler av melet kan byttes ut med grovere mel. Det har jeg så langt ikke prøvd selv. Har du en åpnet boks med vaniljesaus du ikke vet hva du skal bruke til? Lag rabarbrakake og bruk den i kakerøren. Liker du kanel? Ha litt kanel i kakerøren da vel.

I den opprinnelige oppskriften er det en grei mengde sukker. Den mengden kan du helt fint redusere, noe jeg også gjør. Samtidig tillater jeg meg da å strø perlesukker på toppen. Noen ganger strør jeg også sukker og kanel i kakeformen etter jeg har smurt den. Det blir jo ikke kjedelig kake av sånt!

Rabarbrakake er nydelig når den serveres litt lun, men absolutt like god om du ikke luner den. Spis den som den er eller server den med vaniljeis eller vaniljesaus. Er du virkelig på hugget kan du til og med servere den sammen med friske jordbær.

Ferdig stekt rabarbrakake

Rabarbrakake – opprinnelig oppskrift

Kakeform: Rund, 22-24 cm
Steketid: ca 50 min, nederste rille
Temperatur: 175 grader (over-/undervarme)

100 g smør
3 dl sukker (kan reduseres til 2-2,25 dl)
1 egg
1,5 dl fløtemelk (bland like deler fløte og melk)
3 dl hvetemel
1 ts bakepulver
3-4 rabarbrastilker (avhengig av størrelsen)

Tips til variasjoner

 • Tilsett 1 ts kanel i kakerøren når du blander inn det tørre.
 • Strø perlesukker på toppen. Gjerne sammen med et lite dryss av kanel.
 • Bytt ut fløtemelken med samme mengde vaniljesaus.
 • Bytt ut halvparten av sukkeret med brunt sukker. Bruk da 1 dl hvitt sukker og 1 dl brunt sukker.
 • Smør kakeformen med smør og strø litt sukker og kanel i formen. Fordel sukker/kanelblandingen utover hele formen før du har i kakerøren. Har du brukt både brunt og hvitt sukker i røren bruker du det samme i formen.

Fremgangsmåte

 • Forvarm stekeovnen til 175 grader, over-/undervarme. Smør kakeformen du skal bruke med smør og strø eventuelt litt sukker og kanel i den som du rister rundt i formen. Formen skal da være dekket av et tynt lag sukke og kanel. Overskuddet heller du ut.
 • Rens rabarbraen og skjær den i cirka 2 cm lange biter.
 • I en bakebolle pisker du smør og sukker hvitt og luftig med kjøkkenmaskin eller miksmaster.
 • Når smør og sukker er hvitt og luftig tilsetter du egget. Miks til egget akkurat er blandet sammen med smør-/sukkerblandingen.
 • Tilsett deretter fløtemelken og miks dette raskt inn.
 • Til slutt tilsetter du melet og bakepulveret. Dersom du ønsker kanel i kakerøren tilsetter du det også nå. Bland det raskt sammen til en jevn kakerøre.
Rabarbrakake før steking
 • Hell røren i kakeformen og spre den utover med en slikkepott til bunnen er dekket. Trykk rabarbrabitene ned i røren (slik du gjør med eplene i en eplekake). Strø eventuelt perlesukker på toppen og kanel om du ønsker det.
 • Stek kaken på nederste rille i ca 50 min. La kaken avkjøles i formen før servering.

Velbekomme!

No Comments

Leave a Reply