Kjøtt, Middag, Ukategorisert

Spareribs

29. mai 2022 by
Spareribs med potet og salat

Saftige spareribs er skikkelig godt synes jeg og på en handletur forleden dag lå det ferske spareribs med mye kjøtt på i kjøttdisken. De ble selvfølgelig med hjem. I dag har de fått godgjøre seg i mange timer på grillen her hjemme. Her snakker vi altså saftige, kjøttfulle og deilig klissete amerikanske spareribs. Det er bare å forberede seg på grisete fingre. Det er naturligvis en rett det er enklest å spise med fingrene.

Spareribs er fra siden på grisen. Det er tynnribbe uten svor hvor øverste fettlag er fjernet. Babyback spareribs er den delen av ribbena som sitter nærmest ryggsøylen. De er smalere og har mindre og magrere kjøtt. Spareribsen jeg har brukt her kalles Texas spareribs.

Spareribs ferdig grillet

Om tilberedningen

Disse spareribsene er laget med det som kalles 3-2-1 metoden. Det vil si 3 timer på grillen, 2 timer pakket i folie på grillen og ca 1 time til glasering med BBQ-saus. Vi brukte en pelletsgrill til tilberedningen, eller smoker om du vil. En grill som brenner trepellets og hvor man lager mat på lav varme over lang tid samtidig som maten tilføres røyk. Vi har en pelletsgrill av typen Traeger Timberline 850. Bytt gjerne ut pelletsgrillen med en stekeovn om du vil eller prøv deg frem på den grillen du har. Oppskriften er en blanding av oppskriften jeg fant i Traeger-appen, justeringer nevnt i kommentarfeltet til oppskriften og det jeg hadde tilgjengelig av ingredienser. Beregn ca 500 g spareribs per person. Som tilbehør laget vi sprø, ovnsbakte poteter og en enkel salat. Vil du gjøre måltidet virkelig amerikansk er for eksempel coleslaw, stuet mais eller mac & cheese gode alternativer.

Jeg har vel nevnt i tidligere blogginnlegg at jeg har meget enkel tilgang til produktene Spekebua selger og dette måltidet er intet unntak. Siden de nylig begynte å selge Traeger-produktene er det disse jeg har brukt til dagens spareribs. Her står du selvfølgelig fritt til å bruke det du har tilgjengelig selv.

Spareribs til 2-3 personer

1-1,5 kg spareribs, gjerne Texas spareribs

Til pensling:

ca 30 ml sennep
ca 30 ml eplejuice
1 ts soyasaus

Krydring:

Traeger Pork & Poultry rub

Ved grillingen:

Eplejuice – til å spraye/ringle over spareribsen

Til innpakking i folie:

ca 4 ss brunt sukker
2-3 ss flytende honning
1,5 dl eplejuice

Til glasering:

BBQ-saus, Traeger Sweet & heat eller Que sauce

Tilbehør

Småpoteter som ble kokt nesten ferdig, dampet tørre og ristet i gryta til de gikk litt i stykker. Potetene ble lagt over i en ildfast form og fikk selskap av olivenolje, salt og pepper før de ble stekt i ovnen på 210 grader varmluft ca 30 min. Potetene er ferdige når de er sprø og gylne utenpå og myke inni.

En enkel salat av det du liker og har lett tilgjengelig.

BBQ-saus.

Fremgangsmåte

Pensling og krydring

 • Forvarm pelletsgrillen til 85 grader.
 • Bland sammen sennep, eplejuice og soyasaus og pensle et tynt lagt på begge sider av spareribsen. Dette er kun for at det tørre krydderet skal få noe å feste seg i på kjøttet.
 • Krydre rikelig(!) med krydder-ruben på begge sider av spareribsen.
 • Legg deretter spareribsen med kjøttsiden opp i pelletsgrillen.

Trinn 1 av grillingen – 3 timer

 • La spareribsen ligge i grillen i 30 min på 85 grader og sett på funksjonen Super smoke dersom dette er mulig på din grill. Dette er en funksjon som tilfører ekstra røyk til maten under tilberedningen.
 • Spray/ringle over kjøttsiden (siden som vender opp) av spareribsen med eplejuice når det er gått 30 min.
 • Skru deretter opp temperaturen på pelletsgrillen til 105 grader.
 • Spray/ringle over eplejuice ca hver 45 min og la spareribsen steke i 2,5 timer.

Trinn 2 av grillingen – 2 timer

 • Ta spareribsen ut av grillen og legg den på et fat eller en fjøl.
 • Skru opp temperaturen på pelletsgrillen til 120 grader. Super smoke er ikke nødvendig til dette trinnet og vil automatisk skru seg av ved temperatur over 105 grader.
 • Spareribsen skal nå pakkes i aluminiumsfolie. Det kan være lurt å bruke 2-3 store folieark oppå hverandre avhengig av størrelsen på spareribsen og for å unngå lekkasje.
 • Legg spareribsen langs midten av folien med kjøttsiden ned. Fordel det brune sukkeret over og under spareribsen i omtrent like mengder. Ringle honning over hele siden som vender opp.
 • Samle langsidene av folien og brett dem sammen slik at det blir tett. Brett så sammen den ene kortsiden slik at også denne blir tett.
 • Åpne den andre kortsiden på foliepakken slik at du helle 1,5 dl eplejuice inn i pakningen. Brett deretter også denne kortsiden sammen til den blir tett.
 • Legg foliepakken tilbake i pelletsgrillen i 2 timer.

Trinn 3 – Glasering, ca 0,5-1 time

 • Ta foliepakken forsiktig ut av grillen og senk temperaturen på pelletsgrillen til 105 grader.
 • Åpne foliepakken og ta ut spareribsen. Pensle spareribsen med BBQ-saus på begge sider.
 • Legg spareribsen tilbake i grillen igjen med kjøttsiden opp og skru på super smoke funksjonen igjen.
 • La spareribsen grilles i 0,5-1 time. Spareribsen skal glaseres og du må passe på at BBQ-sausen ikke blir brent. Min var ferdig etter 30 min. Kjøttet skal nå være så mørt at det løsner lett fra beina.
 • La spareribsen hvile noen minutter på fjøla før du deler den opp.
Glasert spareribs
Spareribs penslet med BBQ-saus.

Servering

Del opp spareribsen ved å skjære mellom beina. Server med sprøstekte poteter, salat og ekstra BBQ-saus.

Velbekomme!

No Comments

Leave a Reply