Julemat, Middag, Pizza

Julepizza

26. november 2023 by
julepizza ribbe syltet gresskar

Julepizza er en idé som dukket opp da en god venninne og jeg var ute og spiste pizza. To matinteresserte hoder som vil lage en pizza med julete topping. Resultatet er jo også en ypperlig måte å bruke opp rester av julematen på uten å måtte hive i seg enda et tungt julemåltid. Line og jeg presenterer derfor julepizza – en pizza med creme fraiche saus, tynne potetskiver, en blanding av pecorino og mozarellaost og biter av ribbe stekes og toppes med et dryss av syltede gresskarbiter ved servering. Syltet gresskar er ganske enkelt å lage og det passer så utrolig godt til julematen – prøv gjerne min oppskrift på syltet gresskar.

Når jeg spiser denne pizzaen minner den meg også om potetpizzaen de lager i Roma. Den har færre ingredienser enn denne, men er likevel helt nydelig i all sin enkelhet. Romersk potetpizza med porchetta er altså en god inspirasjon bak denne julepizzaen.

Jeg brukte halvstekte pizzabunner til denne pizzaen. Det funker og er godt. Pizzasausen består av creme fraiche som smaksettes med litt krydder før den smøres på pizzabunnen. Poteten brukes rå og skjæres i syltynne skiver, gjerne med en mandolin. Potetskivene blir blandet med en klunk olivenolje, salt, pepper og litt timian før de legges oppå creme fraichesausen. Det er viktig at det er nok salt i sausen og på potetene når du lager denne pizzaen. For lite salt vil gi deg et litt kjedelig og smaksløst sluttresultat. Det er også på grunn av saltet jeg velger å blande pecorino sammen med mozzarellaosten. Osten drysses over potetskivene og biter av ribbe legges på toppen. Har du i tillegg ribbebiter med svor på så vil bare den sprø svoren ta denne pizzaen til nye høyder. Biter av syltet gresskar kan gjerne grovhakkes litt før de strøs over pizzaen like før servering.

julepizza med potet ribbe syltet gresskar

Ingredienser – 2 julepizza

2 stk. pizzabunner (lag selv eller bruk halvstekte, feks pinsabunner)
ca. 3-4 serveringsstore biter ferdigstekt ribbe (bruk rester eller kjøp butikkstekt ribbe)
1 stk. stor potet
Syltet gresskar (oppskrift her)
Frisk timian
Revet mozarella
Revet pecorino (alternativt, bytt til parmesan)

Pizzasaus

1 boks lett creme fraiche
2 fedd hvitløk, presset eller finrevet
ca. 1 ts chiliflak
ca 1 ss finhakket timian (eller brukt tørket, men i mindre mengde)
Salt og pepper etter smak

Fremgangsmåte

  • Forvarm ovnen til 220 grader varmluft.
  • Start med å lage pizzasausen. Den har godt av å stå litt på benken slik at smakene får satt seg før bruk. Rør creme fraiche lett sammen med hvitløk, finhakket timian, chiliflak og smak den til med salt og pepper. Det er viktig å få nok salt i denne sausen for å ikke ende opp med litt smakløs pizza. Har du ikke fersk timian kan du bruke tørket, men husk å redusere mengden siden tørkede urter har mer konsentrert smak.
  • Skjær ribbestykkene i passelige biter og la svoren være på bitene. Den gir deilig ekstra crunch til pizzaen når du spiser den.
  • Skjær poteten i syltynne skiver. Her er det fint å bruke en mandolin dersom du har det. Blir potetskivene for tykke blir de ikke nok stekt i ovnen. Bland potetskivene med litt finhakket timian, en klype salt og noen runder med pepperkverna.
  • Dersom du kun får plass til å steke en pizza om gangen kan du vente med å ha på fyll på pizza nr 2 til den første er i ovnen for å unngå at bunnen blir for våt.
  • Smør pizzasausen på en av pizzabunnene og legg halvparten av potetskivene på toppen. Strø revet mozarella og pecorino over pizzaen og legg biter av ribbe oppå osten.
  • Stek pizzaen til osten har fått litt gylden farge her og der, ca. 10 min avhengig av ovnen.
  • Grovhakk noen biter av syltet gresskar og strø det over den varme pizzaen like før servering. Spis og nyt hver bit.

Velbekomme!

No Comments

Leave a Reply