Julemat, Kjøtt, Middag

Medisterkaker

24. november 2023 by
medisterkaker

Hvert år når jula nærmer seg fylles butikkhyllene opp av medisterkaker og medisterdeig. Medisterkaker er fast tradisjon for mange når vintermørket kommer krypende og jula nærmer seg. Det er jo også et yndet tilbehør til ribbe for veldig mange. Personlig liker jeg best medisterkaker som er litt grovere enn de som er laget av farse. Dette er selvfølgelig smak og behag, men det er derfor jeg blander medisterdeigen med karbonadedeig. Medisterkaker er jo også kjempegodt som sin egen middag med deilig brun saus, poteter og grønnsaker, og ikke nødvendigvis bare rundt jul.

Som nevnt blander jeg medisterdeigen med karbonadedeig når jeg sper. Alt blandes i kjøkkenmaskinen og tilsettes også diverse krydder for å få frem den gode smaken jeg ønsker. Det er viktig å bruke kalde ingredienser når man sper kjøttdeig. Da er den enkel å spe og sprekker ikke. Videre er isskjeene som man kan klikke ut innholdet fra perfekte for å porsjonere ut medisterkakene før stekingen. Medisterkakene blir like store og formes uten gris. Raskt er det jaggu også. Jeg trykker dem bare litt flatere når de legges i stekepannen. Jeg lager også gjerne mer enn jeg trenger til ett måltid og fryser ned i porsjoner.

Ingredienser, ca 12-14 medisterkaker

400-500 g medisterdeig (1 pakke, ikke farse)
400 g karbonadedeig
2,5 ss potetmel
3,5 ts salt
1-2 ts pepper (2 ts dersom du bruker pepperkverna)
ca. 1 ts malt muskat
ca. 0,5 ts malt ingefær
2,5 dl melk

Fremgangsmåte

  • Pass på at du bruker kjøleskapskalde råvarer (kjøtt og melk).
  • Ha medisterdeigen og karbonadedeigen i en bolle og tilsett saltet. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin om du har det. Deigen eltes til den blir seig.
  • Spe deigen med 2/3 av melken i flere omganger og bland godt sammen mellom hver tilsetting.
  • Tilsett deretter potetmelet og de tørre krydderne og bland godt sammen.
  • Spe til slutt med resten av melken.
  • Form runde kaker av kjøttfarsen og brun dem i stekepannen. Jeg bruker isskje til å forme alle medisterkakene og legger dem på en skjærefjøl fuktet med vann frem til jeg er klar til å steke dem. Fordelen med å forme medisterkakene på forhånd er at det går raskere å fylle stekepannen og du slipper å huske hvilke medisterkaker som havnet i stekepanna først og sist med tanke på steketiden.

Server medisterkakene slik du liker dem best! De passer perfekt sammen med brun saus, poteter, grønnsaker og eventuelt surkål, men de er også gode i matpakka om du har rester. I tillegg er de jo et yndet tilbehør til juleribba!

Velbekomme!

No Comments

Leave a Reply