Dessert, Syltetøy, Tilbehør

Lemon curd

3. januar 2024 by
Lemon curd

Du vet når du har brukt eggehviter til matlaging og ender opp med eggeplommer til overs? Da lager du lemon curd! Du kan bruke det til mye forskjellig. Ulike desserter med frukt, kakefyll, på vafler eller rett og slett bare på brødskiva. Har du prøvd å bytte ut vaniljekremen i en pavlova med lemon curd og pisket krem? Det er helt nydelig og er min favoritt når jeg lager pavlova. Det er også kjempegodt til Eton mess – en dessert som minner om en pavlova når du ser på ingrediensene, men som lages i skål i stedet for som en kake. Ta gjerne en titt på oppskriften på marengs som du finner her.

Denne oppskriften fikk jeg for mange år siden av en kollega jeg hadde i en tidligere jobb. Liv husker jeg som en festlig dame med interesse for god mat. Hun er en livlig person man setter pris på og som bidrar på alle vis. Selv om det er mange år siden vi jobbet sammen er det fortsatt hennes oppskrifter jeg bruker til både lemon curd og marengs.

Lemon curd er ikke vanskelig å lage, men det krever oppmerksomhet under tilberedningen. Siden lemon curd inneholder eggeplommer og dette skal varmes sakte opp er det viktig å røre hele tiden. Eggerøre med sitronsmak er jo ikke det vi ønsker her. Vi vil ha en silkemyk, gul krem med den friske smaken av sitron og da må det røres.

Når man lager denne sitronkremen brukes både skallet og saften på sitronen. Dersom du ikke ønsker de små bitene som skallet fører til kan du sile kremen før du avkjøler den. Det velger du selv. Hell kremen på rene glass og avkjøl den på benken til den har omtrent romtemperatur før setter den kjølig.

Ingredienser til lemon curd

3-4 eggeplommer
1 dl sukker
1 sitron – både revet skal og saften fra sitronen
2 ss mykt smør

Lemon curd

Fremgangsmåte

  • Finn frem en kjele og ha eggeplommer, sukker, finrevet skall (kun det gule) og saften fra sitronen oppi kjelen. Varm dette opp på middels temperatur under konstant omrøring. Det skal varmes til tykner og til den koker.
  • Trekk kjelen bort fra platen når den når kokepunktet og tilsett 2 ss smør som røres inn.
  • For å få sitronkremen helt silkemyk kan du sile kremen nå. Dette er et valgfritt steg og ikke noe du må gjøre.
  • Hell kremen på rene glass og avkjøl den. Oppbevar den i kjøleskap.

No Comments

Leave a Reply