Kjøtt, Middag, Ukategorisert

Chili con carne

12. april 2023 by
chili con carne

Det var min tidligere stemor som introduserte meg for chili con carne da jeg var i tenårene. Jeg har vært solgt siden! Det må sies at den versjonen hun laget er mye «snillere» og en veldig enkel versjon i forhold til hva man finner i mange av dagens oppskrifter. Ikke skal den koke hele dagen heller. Men hvem vet? Kanskje ville hun også ha oppdatert sin versjon av denne retten dersom hun fortsatt var med oss. Selv om dette vakre mennesket ikke fikk leve videre så lever fortsatt oppskriften hennes på chili con carne. Det er både min sønn og jeg meget fornøyd med.

Dette er en ganske enkel versjon av retten der jeg bruker kjøttdeig. Den passer utmerket til en hverdagsmiddag dersom chili-suget dukker opp midt i uka. Samtidig kan den smakes til og endres alt etter eget ønske. Varier gjerne med ulike typer bønner. Tilsett en skvett øl i gryta når den skal stå og putre. Smak til med BBQ-saus og/eller kokesjokolade om du vil. Server med ris eller salat, eller spis den med rømme og tortillachips. Er du litt vill og gal? Prøv å drysse rosiner på toppen sammen med rømmen og eventuelt litt revet ost. Her er det i grunnen bare å bruke fantasien!

I denne oppskriften vil jeg gi deg grunnoppskriften slik min stemor laget den til meg. I tillegg kommer jeg til å gi deg en del forslag til endringer og hvordan du kan få enda mer ut av retten. Gjør den til din versjon slik DU vil ha den!

Grunnoppskrift, 3-4 personer

400 g kjøttdeig
1 stk. løk
1 stk. rød paprika
ca. 1-2 ss tomatpuré
2 bokser tomatbønner (eller andre bønner)
1 boks hermetiske tomater
1 ts sukker
ca. 1 pose tacokrydder (eventuelt; dette krydderet fra Spekebua eller lag ditt eget)
Evt. 1 stk rød chili

Forslag til endringer

  • Bytt ut enten begge boksene med tomatbønner eller en av dem med andre typer bønner – chilibønner og sorte bønner er oftest brukt her. La gjerne 1 boks bønner være bønner med en form for saus da dette vil gjøre sausen i retten fyldigere. Kikerter er også godt i denne retten.
  • Tilsett ca 1/2 flaske øl (gjerne et øl som er fyldig på smak) og la det koke sammen med øvrige ingredienser.
  • Smak til med BBQ-saus, gjerne en som har litt røkt smak.
  • Smak til med litt kokesjokolade mot slutten av koketiden. 3-4 ruter pleier å holde.

Servering

Server retten som den er med tortillachips, rømme, revet ost og rosiner.

Retten kan også serveres med ris og/eller en enkel salat i tillegg.

Fremgangsmåte:

  • Skjær løken i tynne båter og paprikaen i grove biter. Finhakk chilien dersom du vil ha det. Jeg bruker chilien med frø og alt som er. Fjern frøene om du vil.
  • Varm en gryte som rommer hele retten og brun kjøttdeigen med litt olje i gryta. Tilsett deretter tacokrydderet og bland sammen.
  • Tilsett tomatpuréen og la det frese litt før du tilsetter hermetiske tomater, bønner, løk, paprika og chili. Dersom du vil tilsette øl i retten gjør du det nå. Bland sammen og la det hele putre på middels varme til løk og paprika er al dente (møre, med litt tyggemotstand), ca. 15 min.
  • Smak til med BBQ-saus, noen ruter kokesjokolade, salt og sukker. Server som beskrevet ovenfor under punktet «Servering».

Velbekomme!

No Comments

Leave a Reply