Bakverk, Dessert, Kaker

Sjokoladekake med salt karamell

6. mars 2023 by
Sjokoladekake med salt karamell

Saftig sjokoladekake fylt med salt karamellsaus… Altså! Hvordan går det an å motstå det!?!? Det klarte ikke jeg da jeg fant oppskriften på denne herligheten på en annen blogg jeg selv følger. Jeg er egentlig ikke en person som er så glad i sjokolade (ja, det er faktisk fullt mulig å ikke være glad i sjokolade). En skikkelig saftig og god sjokoladekake kan jeg derimot gjerne forspise meg på. Alt jeg trengte var en anledning til å bake og besøk av fine venner var mer god nok grunn. Jeg angrer ikke et sekund på at jeg gikk i gang for makan til kake skal du jaggu lete lenge etter.

Fra amerikansk oppskrift til norsk versjon

Den opprinnelige oppskriften er ganske stor og er til en kake med 3 lag i høyden. Røren fordeles da i 3 former på 22 cm. Mellom lagene fylles kaken med hjemmelaget salt karamellsaus før hele kaken dekkes med en deilig sjokoladekrem. En så stor rund kake er det ytterst sjelden jeg personlig har behov for å lage. Jeg fordelte derfor det meste av røren i 2 former som er 20 cm i diameter. Resten av kakerøren laget jeg muffins av.

Det er høyden på den ferdige kaken og steketiden som påvirkes av størrelsen på formen. Et annet alternativ når du enten trenger en stor kake eller ikke har en haug med runde former kan jo være å ha røren i en langpanne. Da kan du lage en firkantet kake med to lag i stedet. Bare pass på steketiden dersom du endrer størrelsen på formene du bruker. Bruker du mindre former slik jeg gjorde må også kakene steke lengre enn de oppgitte 30 minuttene.

Mengdemålene i den opprinnelige oppskriften er oppgitt i amerikanske mål. Jeg har derfor endret målene til mer kjente måleenheter. Oppskriften på sjokoladekremen er nok også en tanke endret. Ikke bare fordi den opprinnelige oppskriften vil gi enorme mengder sjokoladekrem, men også fordi jeg ønsket mer karamell og sjokoladesmak i den.

Den salte karamellsausen er også en oppskrift fra samme blogg – les den her. Den oppskriften har jeg ikke justert på. Jeg har kun endret målene til norske mål og oversatt den til norsk.

Montering av kaken

Når kaken settes sammen smøres et tynt lag sjokoladekrem på den ene bunnen. Sprøyt deretter en ring med sjokoladekrem langs ytterkanten av denne bunnen og pass på at skjøten på kremen blir tett. Altså, der endene på kremen møtes. Dette gjør du for å hindre at den salte karamellsausen skal tyte ut av kaken etter den er ferdig pyntet. Det klarte tydeligvis ikke jeg å passe på så jeg hadde en stripe karamellsaus som rant ned på den ene siden. Den tabben kan derimot fikses ved å sette fram ekstra karamellsaus ved servering.

stykke av sjokoladekake med salt karamell
Siden kaken skulle serveres til gjester måtte bildet av kakestykket tas i etterkant. Deler av karamellen har trukket inn i kaken og noe har lekket ut fordi kaken var skåret i. Kaken var likevel veldig saftig og like god på smak!

Sjokoladekake

4,75 dl sukker
2 dl+2 ss brunt sukker, pakket
6,5 dl hvetemel
3,5 dl bakekakao, siktet
3 ts natron
1,5 ts bakepulver
1,25 ts salt
3 store egg + 2 store eggeplommer, romtemperert
3,5 dl seterrømme
1,75 dl vegetabilsk olje
2 ss vaniljeekstrakt (kan evt. erstattes med vaniljesukker)
3,5 dl varmt vann

Sjokoladekrem med salt karamell

300 g mykt smør
6 dl melis, siktet
ca. 1,2 dl bakekakao, siktet
1 ts vaniljesukker
0,25 ts salt
ca 3 ss kremfløte (kan hende du må ha litt mer)
2 ss salt karamellsaus

Salt karamellsaus

2 dl+2 ss sukker
1 dl+1 ss vann
114 g smør
1 dl+1 ss kremfløte
0,5 ss vaniljeekstrakt (kan erstattes med vaniljesukker)
ca 1 ts flaksalt

Fremgangsmåte

Sjokoladekake:

 • Forvarm ovnen til 175 grader (over/under varme). Smør 3 runde kakeformer (22 cm) med vegetabilsk olje og legg bakepapir i bunnen på hver form. Se eventuelt mine tips i teksten over dersom du vil bruke andre størrelser på formene.
 • I bakebollen til en kjøkkenmaskin blander du alle de tørre ingrediensene til sjokoladekaken. Husk å sikte kakaoen ned bollen. Bland alle de tørre ingrediensene sammen på lav hastighet. Jeg brukte K-spaden som følger med min Kenwood-maskin.
 • I en annen bakebolle blander du alle de våte ingrediensene, UNNTATT vannet. Bland de våte ingrediensene sammen og hell det over i bollen med de tørre ingrediensene. Bland det hele sammen på lav hastighet til væsken og det tørre er akkurat blandet sammen.
 • Hell det varme vannet i kakerøren og fortsett å mikse det hele sammen til det er godt blandet, ca. 1 min. Kakerøren er ganske tynn.
 • Fordel kakerøren jevnt i kakeformene og stek midt i forvarmet ovn i ca 30 min. Husk at dersom du bruker mindre eller større former enn det som er angitt må steketiden justeres deretter. Kakene jeg hadde i 2 former på 20 cm (ca 800 g røre per form) måtte steke ca 50 min. Kakene er ferdigstekt når en kakepinne/tannstikke kommer ut ren når den stikkes i midten av kaken.
 • Avkjøl kakene ca 10 min i formene før du tar dem ut av kakeformene og legger dem til avkjøling på rist. Kakebunnene må være helt avkjølt før du monterer kaken. Det går helt fint å lage kakebunnene dagen før du monterer kaken. Bare pakk hver bunn inn i plastfolie når de er avkjølt.
Ferdigstekte kakebunner som ligger til avkjøling på rist. Supermyke og saftige!

Salt karamellsaus

 • I en middels stor kjele med høye kanter blandes sukker og vann sammen.
 • Varm opp sukker og vann på medium varme til sukkeret er løst opp.
 • Tilsett smøret og la blandingen koke opp på medium varme . La blandingen fortsette å koke helt til den endrer farge til en dyp gylden brun/kobberfarge, ca 10 min eller mer. Det er viktig å ikke røre i smør/sukker blandingen på dette stadiet.
 • Når karamellen har fått riktig farge trekker du kjelen bort fra den varme platen umiddelbart og tilsetter fløten. Vær veldig forsiktig når fløten tilsettes. Karamellen er veldig var, og vil boble kraftig idet fløten helles i kjelen. Bland sammen med en visp.
 • Tilsett deretter vanilje og salt og rør kraftig til du har en jevn karamell. Smak deg frem til den saltmengden du liker.
 • Hell karamellen over i en egnet beholder og avkjøl den. Karamellen kan helt fint lages i forkant og lagres i kjøleskapet frem til du skal bruke den. La den gjerne få romtemperatur før du skal smøre den på kaken. Det er enklere å spre den utover da.

Sjokoladekrem med salt karamell

 • Ha det myke smøret i bakebollen til en kjøkkenmaskin og pisk det lyst og luftig på medium hastighet (jeg brukte K-spaden til min Kenwood), ca 3 minutter.
 • Slå av mikseren og sikt melis og kakao ned i bollen med smøret. Skru på mikseren på laveste hastighet og bland det hele sammen til melisen og kakaoen er blandet inn i smøret, ca 2 minutter. Tilsett deretter vaniljesukkeret, saltet, fløten og salt karamellsaus og øk hastigheten på mikseren til medium. Miks det hele ca 3 minutter. Dersom sjokoladekremen virker for tynn (den skal holde formen) justerer du ved å tilsette litt mer melis. Dersom sjokoladekremen er tykk og virker litt tørr justerer du ved å tilsette mer fløte, 1 ss om gangen.
 • Sjokoladekremen er nå klar til bruk på kaken. Ha gjerne sjokoladekremen over i en sprøytepose.

Montering av sjokoladekake

 • Skjær forsiktig toppen av kakebunnene med en brødkniv slik at toppen blir jevn og ben. Legg den ene bunnen på et kakefat og smør på tynt lag med sjokoladekrem på kakebunnen. Sprøyt deretter en ring med sjokoladekrem ytterst langs kanten på den samme bunnen og sørg for at det blir tett der endene av sjokoladesirkelen møtes. Tilsett ca 1 dl karamellsaus til denne kakebunnen og spre den ut til et jevnt lag. Legg deretter den andre kakebunnen på toppen av karamellen og pass på at bunnene ligger jevnt oppå hverandre (kant i kant hele veien rundt). Dersom du lager 3-lags kake gjentar du dette trinnet: Smør et tynt lag sjokoladekrem på toppen av bunn 2, sprøyt på en sjokoladesirkel og tilsett deretter 1 dl karamellsaus som spres jevnt utover. Legg den siste kakebunnen på toppen.
 • Sett sjokoladekaken i kjøleskapet i 1 time slik at den setter seg. Etter kaken har satt seg pyntes sidene og toppen med resten av sjokoladekremen. Er du i det kreative hjørnet kan du sprøyte på ulike mønster med sjokoladekremen på kaken. Strø gjerne litt havsalt på toppen til slutt.
 • Skjær stykker av sjokoladekake, server og nyt. Kaken holder seg også noen dager i kjøleskapet.

Velbekomme!

No Comments

Leave a Reply