Bakverk, Dessert, Kaker, Vegetar

Jordbærkake

17. juli 2023 by
jordbærkake

En jordbærkake som denne blir det friske, rosa kakebidraget til forsamlingen. Bunnen er myk og saftig med smak av jordbær og vanilje. Deretter dekkes den med en luftig, rosa smørkrem som smaker friskt av jordbær. Denne jordbærkaken er i tillegg enkel å lage og du velger selv om du vil lage en rund lagkake eller gjøre det enkelt i langpanna. Har du jordbær i hagen er dette en super måte å bruke noen av dem på. Jordbærsmaken i kakebunnen kommer nemlig fra jordbærpuré laget av friske jordbær. I smørkremen derimot er det frysetørkede jordbær som gir både den lekre rosafargen og den friske smaken.

Jordbærkake som kan passe de fleste

Ideen om å lage jordbærkake fikk jeg da jeg surfet på bloggen the Banana Diaries. Denne bloggen inneholder kun veganske oppskrifter og den opprinnelige oppskriften på denne kaken er vegansk. I tillegg kan den også lages glutenfri for de som har behov for det. Sjekk gjerne den opprinnelige oppskriften for tips i så måte. Jeg har derimot ikke behov for verken vegansk eller glutenfri mat og har derfor brukt melkeprodukter i denne oppskriften. Siden oppskriften opprinnelig er vegansk inneholder kaken heller ikke egg. Du kan også ta en titt på oppskriften til denne nydelige rabarbrakaken som er inspirert av en oppskrift på samme blogg.

Enkel å lage

Kakerøren blandes enkelt sammen for hånd i en bakebolle. Ikke tar det lang tid heller. Husk å romtemperere de kalde ingrediensene, også jordbærene. De friske jordbærene freser du til puré med en stavmikser eller blender. Utover det skal ingrediensene i stor grad kun røres sammen med en håndvisp. Det er også viktig at du ikke rører for mye etter å har tilsatt det tørre i det våte. Du skal bare blande det sammen til ingrediensene er akkurat blandet og ikke mer. Kaken kan bli seig dersom du rører for mye.

I denne kaken brukes det man kan kalle hjemmelaget kjernemelk ved å blande melk/plantemelk med litt eplesidereddik eller sitronjuice. Lag gjerne denne først slik at den får stå og klumpe/skille seg mens du måler opp de øvrige ingrediensene. Og ja, den skal klumpe seg. Å tilsette syre i melk vil ha den effekten. Syre er også nødvendig for at natronen skal ha effekt.

I smørkremen er det brukt frysetørkede jordbær som males til pulver før det tilsettes i kremen sammen med melis. Smørkremen inneholder også kremost. Grunnen til at det brukes frysetørkede bær fremfor friske jordbær er at smørkremen lett kan skille seg dersom man tilsetter for mye væske. Frysetørkede bær finner man gjerne i helsekostbutikker.

Hvilken form skal jeg bruke?

Jeg valgte selv å lage en formkake og brukte en liten langpanne som er ca 22×28 cm. Som rund kake vil røren gå fint i to 20 cm former, eller bruk en større om du vil. Røren kan også brukes til å lage muffins, rundt 24 stk. Husk bare å tilpasse steketiden ut fra hvilken form du bruker. Kaken er ferdig stekt når en kakepinne/tannpirker kan trekkes ut ren fra midten av kaken.

Ingredienser

Jordbærkake

440 g mel
1 ss bakepulver
1 1/3 ts natron
1/8 ts salt
1,2 dl kjernemelk (lag selv: 1,2 dl melk + 1/2 ss eplesidereddik)
300 g sukker
240 g jordbærpuré av friske jordbær, romtemperert
120 g yoghurt naturell, romtemperert
170 g smør, smeltet og romtemperert
2 ss vaniljeekstrakt

Smørkrem

150 g smør, romtemperert
80 g kremost
ca. 3-4 dl melis (smak deg frem)
20 g frysetørkede jordbær
ca 3-4 ss melk
2 ts vaniljeekstrakt eller vaniljesukker

NB! Dersom du lager en rund lagkake bør du doble oppskriften til smørkremen. Mengden over dekker akkurat en liten langpannekake.

Fremgangsmåte

Jordbærkake

 • Lag kjernemelken ved å blande melk og eplesidereddik i en liten skål. Rør litt i det med en skje. Har du ikke eplesidereddik kan du bruke saft fra sitron i samme mengde. La det stå på kjøkkenbenken til du skal bruke det i kaken.
 • Forvarm stekeovnen til 175 grader (over-/undervarme). Kle kakeformen med bakepapir og smør den lett.
 • Lag puré av de friske jordbærene ved å mikse dem i en blender eller med en stavmikser.
 • I en stor bakebolle blander du sammen smør, sukker, yoghurt, jordbærpuré og vaniljeekstrakt med en visp til det er glatt og uten klumper.
 • Sikt inn resten av de tørre ingrediensene – mel, bakepulver, natron og salt.
 • Tilsett deretter kjernemelken og rør det hele sammen med vispen til det våte og tørre er AKKURAT blandet sammen. Ikke rør mer enn du må!
 • Hell røren i bakeformen og stek den. Fordeler du røren i to 20 cm runde former trenger den ca 30-35 min. I den lille langpannen jeg brukte (22×28 cm) trengte den litt lengre tid, nærmere 50 min. Muffins vil naturligvis trenge kortere tid. Test underveis med en kakepinne/tannpirker om den er ferdigstekt.

Smørkrem

 • Pulveriser de frysetørkede jordbærene ved hjelp av en hurtigmikser. Det gjør ingenting om det er noen små klumper igjen.
 • Ha romtemperert smør i en bakebolle og pisk det luftig og hvitt i en kjøkkenmaskin/miksmaster. Tilsett melis 1 dl om gangen og pisk den forsiktig inn i smøret mellom hver tilsetting.
 • Tilsett vaniljesukker eller vaniljeekstrakt og det meste av jordbærpulveret. Pisk det inn i smørkremen og smak på den. Ønsker du mer jordbærsmak tilsetter du mer pulver.
 • Du har nå en veldig tykk smørkrem. Ved å piske inn melk 1 ss om gangen justerer du tykkelsen.
 • Helt til slutt piskes kremosten inn. Smak på kremen før du sier deg ferdig. Dersom du ønsker en enda friskere smak kan du tilsette en liten skvis sitronsaft. Ønsker du mer smak av jordbær kan du fortsatt tilsette mer jordbærpulver om du ønsker. Utover det er kremen klar til bruk.
 • Spre smørkremen utover en helt avkjølt jordbærkake. Du kan gjerne pynte med friske jordbær i tillegg. Jeg har markjordbær i hagen og pyntet med det i tillegg til et lett dryss med jordbærpulver.

Velbekomme!

No Comments

Leave a Reply