Denne amerikanske ostekaken lages mye i familien og slekten min. Den er utrolig frisk og god. Oppskriften fikk min mor opprinnelig fra en nabo som jobbet som kokk i Nordsjøen mener jeg å huske. Hvor amerikansk den egentlig er skal ikke jeg uttale meg om, men det er det navnet kaken går under hos oss. Den opprinnelige oppskriften på amerikansk ostekake har nok gjennomgått enkelte endringer hos noen familiemedlemmer, men jeg vil gjerne dele den opprinnelige versjonen. Jeg vil lage den slik mamma laget den rett og slett.
Ostekaken har en frisk smak av sitron og toppes med et lag rømme blandet med hakket ananas. Det er på grunn av rømmen på toppen at kaken må en liten tur inn i stekeovnen for å få rømmen til å levre seg. Eller stivne om du vil. Jeg anbefaler virkelig å prøve ostekaken med rømmelokket, men kaken kan også helt fint toppes med sitrongele. I bunnen er det brukt Gjende-kjeks, men du kan helt fint bruke for eksempel Digestive eller Bixit i stedet. Personlig synes jeg den er aller best med Gjende.
Amerikansk ostekake, rund form (24 cm)
Ostekrem:
200 g Philadelphia-ost (eller annen kremost)
2,5 dl sukker
2 pk sitrongele
2,5 dl vann
5 dl fløte
1 klype vaniljesukker
Bunn:
3/4 pk Gjende kjeks, knuses
100 g smør, smeltet
Rømmelokk:
2,5 dl seterrømme
1 liten boks ananas, biter
2 ss sukker
1/2 ts vaniljesukker
(Oppskriften sier 1 liten boks ananas, men jeg synes det er godt med litt mer ananas og bruker gjerne 2 små bokser til 24 cm form)
Fremgangsmåte:
Bunn og ostekrem
- Kle bunnen av en kakeform med bakepapir. Ostekaken blir veldig vanskelig å få ut av formen dersom man ikke gjør det.
- Knus kjeksen i en food prosessor eller lignende og tilsett det smeltede smøret. Bland sammen.
- Hell kjeksblandingen i kakeformen og press kjeksen ned i bunnen med en skje. Avkjøl bunnen i kjøleskapet mens du lager resten av kaken.
- Kok opp vann og bland det sammen med gelepulveret. Bland til alt pulveret er løst opp.
- Avkjøl geleen til den er som sirup. Det tar litt tid.
- Pisk sammen Philadelphiaost og sukker i en kjøkkenmaskin eller med en miksmaster. Sett det til side.
- Pisk fløte og vaniljesukker til myk krem og sett det til side.
- Når geleen er klar tilsettes den og blandes inn i den piskede kremosten.
- Vend deretter den piskede kremen inn i kremost-/geleblandingen.
- Hell deretter ostekremen oppå kjeksen i kakeformen.
- La ostekaken stå kaldt til den er stiv. Det tar 3-4 timer.
Rømmelokk (lages etter kaken er stivnet)
- Forvarm stekeovnen til 200 grader.
- Sil av laken fra ananasen og hakk den i mindre biter med en skarp kniv.
- Bland ananasen lett sammen med seterrømme, sukker og vaniljesukker.
- Hell rømmeblandingen på toppen av kaken og bre den ut over.
- Sett kaken i stekeovnen i 5 min for at rømmen skal levre seg/stivne.
- Avkjøl kaken i kjøleskap med en gang. Når kaken er avkjølt er den klar til severing.
Pass på at kaken ikke stekes for lenge slik at ikke ostekremen smelter. Oppbevar kaken i kjøleskap og nyt den sammen med de du er glad i og en kopp kaffe eller te.
Velbekomme!