Småretter, Tilbehør, Ukategorisert, Vegetar

Pisket hvitløkssmør med brunet smør

10. juli 2023 by
pisket hvitløkssmør

Pisket, smakfullt smør er nydelig på godt brød. Brunet, pisket hvitløkssmør er virkelig en høydare. Det er så utrolig godt! Å brune deler av smøret til det blir nøttebrunt tilfører en rund og nøttete smak til smøret. Å servere dette smøret sammen med en nystekt foccacia eller et annet godt brød er nydelig. Du kan spise deg mett på bare det, men det passer også utmerket som en apetittvekker før maten eller som tilbehør til et godt måltid. Eller å la det smelte oppå biffen eller bruke det på en sandwich? Jeg tror du skjønner greia.

Å lage pisket smør er ikke vanskelig i det hele tatt. Romtemperert smør piskes med mikser til det er luftig. Så enkelt og greit er det. Det alene er godt for oss smørentusiaster, men her snakker vi om pisket hvitløkssmør som løftes enda et hakk med tilførsel av brunet smør og diverse urter. Jeg har brukt blant annet sitrontimian i dette smøret, noe som smaker ganske mye av sitron. Har du imidlertid ikke sitrontimian bytter du det bare ut med vanlig timian, men da kan du gjerne tilsette litt sitron i smøret i tillegg.

Nypisket og luftig hvitløkssmør med smak av brunet smør, hvitløk og urter.

Ingredienser til pisket hvitløkssmør

150 g romtemperert smør – deles i 2×75 g
2 fedd hvitløk
1/2 ts dijonsennep
ca 2-3 ss finhakket sitrontimian og oregano (evt. vanlig timian og litt sitronsaft eller finrevet skall av sitron)
ca 2 klyper flaksalt
pepper

Fremgangsmåte

  • 150 g smør fordeles på to – 75 g legges i en skål som settes til romtemperering og de andre 75 g has i en kjele.
  • Smøret i kjelen smeltes og putres forsiktig på middels varme til det er nøttebrunt på farge. Smøret skummer en del mens det putrer. Derfor er det lurt å vende på kjelen innimellom for å sjekke fargen. Fargen skal bli nøttebrun og det tar noen minutter. Når dette imidlertid skjer går det derimot raskt fra nøttebrunt til svidd.
  • Hell det brunede smøret i en skål og la det avkjøles til romtemperatur. Dersom smøret får avkjøles seg i kjelen kan det lett bikke over til svidd av kjelens restvarme.
  • Finhakk like mengder sitrontimian/timian og oregano. Når urtene er finhakket skal det utgjøre 2-3 ss i mengde. Mengden urter er imidlertid smak og behag, så her er det fritt for å tilsette mer eller mindre.
  • Skrell og knus hvitløksfeddene. Jeg foretrekker hvitløkspressen her, men finhakk dem gjerne med kniv om du vil.
  • Bland alle ingrediensene i en bolle – romtemperert smør, romtemperert og brunet smør, urtene, hvitløk, dijonsennep, salt og pepper. Pisk det hele luftig og hvitt med miksmaster/kjøkkenmaskin/pisk på stavmikser. Smøret skal piskes noen minutter til det er hvitt og luftig som skyer av smør.
  • Ha pisket hvitløkssmør over i en passende serveringsskål. Oppbevar det i kjøleskap, men ta det gjerne ut og la smøret bli romtemperert før servering.

Velbekomme!

No Comments

Leave a Reply