Dessert, Småretter, Syltetøy, Tilbehør

Eple- og tomatmarmelade

10. oktober 2022 by
Eple- og tomatmarmelade til ost

Eple- og tomatmarmelade ja. Du leste riktig! Du synes kanskje det høres litt rart ut også? Det syns jeg da jeg så oppskriften første gang og i tillegg fikk høre at marmeladen er god til is. Nok en gang er det min kjære onkel som har bidratt med oppskrift og tips. Han er full av gode forslag på veldig mye. Dette var forslaget jeg fikk da vi snakket om hva man kan gjøre med de grønne tomatene som ikke rekker å bli modne før sesongen er over. For ja, det er nettopp disse umodne grønne tomatene man bruker i denne oppskriften og blander det med friske epler. Det er helt genialt og smaker veldig godt!

Jeg har brukt opp mine egne grønne tomater, men jeg har observert over gjerdet at naboen har maaange grønne bifftomater hengende på sine tomatplanter. Gjett om jeg sikler på de tomatene! Planen er å hoppe over gjerdet og spørre om jeg kan få plukke dem.

Lekker til is. Og ost!

Jeg måtte trekke på smilebåndet da jeg fikk oppskriften på denne eple- og tomatmarmeladen av onkelen min og fikk se hans kommentar til den. «Den er lekker til is og ingen skjønner hva det er!» Og det er nok en ganske riktig beskrivelse må jeg innrømme. Det smaker utrolig godt og jeg har selv prøvd det som tilbehør til ost. Marmeladen er like lekker som tilbehør til ost og kjeks. At man ikke skjønner hva det er kommer nok av utseende til marmeladen. Det er tross alt kun grønne tomater og epler som kokes sammen med sukker til alt er most sammen. Med andre ord skal det koke en stund, rundt 1 time faktisk.

Jeg brukte epler som er litt friske på smak som for eksempel Pink Lady eplene. Den opprinnelige oppskriften inneholder store mengder sukker, noe både jeg og min onkel har redusert. Jeg brukte syltesukker (sukker som inneholder pektin) da jeg kokte marmeladen. Det ble litt for mye pektin og ganske tykt etterhvert så neste gang skal jeg bruke både vanlig sukker og syltesukker, trolig 50/50.

Ingredienser

750 g grønne, umodne tomater (synes selv at store tomater er enklere å skrelle enn de små)
750 g epler (for eksempel Pink Lady eller annen sort som er frisk på smak)
400-500 g syltesukker (sukker med pektin, bytt gjerne ut opptil halvparten av syltesukkeret med vanlig sukker)

Fremgangsmåte

  • Tomatene må skrelles. Kok derfor opp en kjele med vann stor nok til å romme alle tomatene.
  • Skjær to snitt i kryss i skinnet på toppen av tomatene og legg dem i det kokende vannet. La gjerne vannet få et nytt oppkok og la tomatene ligge noen minutter til skinnet begynner å slippe.
  • Legg tomatene over i en bolle med iskaldt vann og dra deretter skinnet av. Jeg brukte litt ulike tomattyper og så at det var forskjell på hvor lett skinnet slipper på enkelte tomater. De store tomatene var de enkleste.
  • Del tomatene i grove biter og legg dem i en kjele.
  • Skrell eplene og del dem i små biter . Legg eplebitene i kjelen sammen med tomatene.
  • Tilsett sukkeret i kjelen. Prøv deg gjerne frem med mindre sukkermengde dersom det er ønskelig.
  • Kok opp tomat- og epleblandingen og la det småputre i ca. 1 time til alt er mørt og du kan blande det sammen til syltetøy med «grøtlignende» konsistens. På slutten brukte jeg potetmoseren (eventuelt en stavmikser) for å mose de siste bitene.
  • Hell marmeladen over på sterile glass og sett på lokket umiddelbart. La det avkjøles til romtemperatur før du fryser det eller setter glassene i kjøleskap. Sterilisering av glass kan du lese mer om her hvis du vil.

Hva brukes eple- og tomatmarmelade til?

Bruk marmeladen som tilbehør til ost og kjeks eller lun den og spis sammen med en deilig is. Eller hva med å rett og slett bare ha den på brødskiva eller til vafler? Godt er det uansett!

Velbekomme!

No Comments

Leave a Reply