Julemat, Kjøtt, Middag

Pinnekjøtt

16. november 2022 by
pinnekjøtt servert på fat

Deilig, saltet og røkt pinnekjøtt er noe av det beste som finnes. Personlig liker jeg det røkte pinnekjøttet best som du skjønner, men det er selvfølgelig en smakssak. Mange spiser denne retten kun ved juletider og kun med det tilbehøret de er vant til med sine tradisjoner. Egentlig kan jo kjøttet brukes andre ganger i året også spør du meg. Det er jo veldig godt å bruke det til komlemiddagen for eksempel og man får en nydelig kraft man kan koke komlene i.

For min del har jeg gått mer og mer over til å bruke pinnekjøtt av bog i stedet for det tradisjonelle pinnekjøttet. Grunnen er helt enkelt at det er mer kjøtt på beina. En annen ting jeg har fått sansen for de siste årene er å droppe dampristen eller bjørkepinnene i bunnen av kjøttgryta. Og nei, jeg koker ikke pinnekjøttet, selv om mange også synes det faktisk er bedre enn å dampe det. Risten i bunnen er byttet ut med mandelpoteter. Ikke bare blir det en gryte mindre å vaske opp, man får også poteter som smaker nydelig. Jeg skreller ikke potetene siden skallet hindrer at de går i stykker og at de trekker til seg alt saltet fra kjøttkraften. Potetene blir heller ikke overkokte, men perfekt faste.

Til vanlig pinnekjøtt er det vanlig å regne e personer per kilo pinnekjøtt, men det blir altfor mye mat om du bruker det målet på pinnebog. Her tenker jeg du kan regne 300-400 g per person. Jeg er vokst opp med enkelt tilbehør til pinnekjøttmiddagen, dvs. kålrabistappe, poteter og smeltet smør blandet med noe av kokekraften. Når det gjelder koketiden så oppgis den til 3 timer de fleste steder. Personlig synes jeg det varierer og har ofte latt det dampe lengre enn 3 timer. Beregn gjerne litt godt med tid. Kjøttet kan helt fint holdes varmt i gryta dersom det ser ferdig ut litt før tilbehøret er klart.

Pinnekjøtt til 2-3 personer

Ca 1-1,2 kg pinnebog (1,5 kg vanlig pinnekjøtt), røkt eller urøkt
Mandelpoteter
Vann

Flytende honning – valgfritt

Tilbehør

Kålrabistappe – se oppskrift her

100-150 g smeltet smør blandet med noen øser kjøttkraft (smakes til slik at det ikke blir for salt)

pinnekjøtt servert

Fremgangsmåte

  • Pinnekjøttet må vannes ut ca. 1 døgn før man skal lage det. Legg pinnekjøttet i en passende beholder og dekk kjøttet med kaldt vann. Bytt gjerne vann en gang i løpet av døgnet. Hell av vannet når du er klar til å tilberede kjøttet.
  • Dekk bunnen i en passende kjele med mandelpoteter. Fyll på kaldt vann til det såvidt dekker potetene og legg deretter kjøttet på toppen av potetene.
  • Legg lokk på kjelen og la vannet koke opp. Skru ned temperaturen til det putrer lett og la pinnekjøttet dampe under lokk til du ser at kjøttet slipper bena. Det tar ca 3-4 timer.
  • Mange liker å legge pinnekjøttet under grillen i stekeovnen like før det skal spises. Legg kjøttet forsiktig over på en langpanne eller i en ildfast form. Det er veldig godt å ringle litt flytende honning over pinnekjøttet før man setter det under grillen, men det velger man selv. Følg godt med mens kjøttet står under grillen. Det skal bare få en litt sprøere overflate og skal ikke stekes i hjel.
Grillet pinnekjøtt
Pinnekjøtt med honning ringlet over og er ferdig grillet i stekeovnen.
  • Smelt smør til «sausen» i en liten kjele og tilsett noe av kjøttkraften. Her må man smake seg frem. Det kan fort bli for salt hvis man bruker for mye av kraften. Det skal bare kokes opp og vispes sammen før det er klart til servering.
  • Fisk opp potetene fra bunnen av kjelen. Server pinnekjøttet med kålrabistappe, poteter og smeltet smør med kraft.

Velbekomme!

No Comments

Leave a Reply