Salat, Tilbehør, Vegetar

Salat med grillet nektarin og fetaost

24. juni 2022 by
salat med grillet nektarin

Det er så deilig med sol, varme og pusling i hagen! Ja, også grillmat da. Grillmaten må jo også ha godt tilbehør. Denne oppskriften på salat med grillet nektarin ble til etter inspirasjon fra en oppskrift på salat som inneholdt i all hovedsak nektariner, fetaost og ristede hasselnøtter. Jeg ville derimot gjøre min egen vri på den og tilføre litt grønne elementer blant annet. Dette er et friskt og lett tilbehør som virkelig løfter grillmåltidet til nye høyder.

Både frukt og grønnsaker kan grilles, selv om noen egner seg bedre enn andre. Her har jeg grillet både nektariner og jordbær, men jordbærene kan helt fint utelates eller tilføyes som de er. De ble grillet mest for gøy og for å prøve. Jeg byttet også ut hasselnøttene med pinjekjerner, men jeg tenker at for eksempel cashewnøtter vil fungere like fint som et knasende element. Jeg har også pyntet salaten med litt blomster fra gressløk og grønnkål. Grønnkålplanten min fra i fjor var plutselig stappfull av gule blomster da jeg kom hjem fra Italia-turen nå nylig og de smaker helt nydelig. Blomstene på disse spiselige plantene kan jo like fullt spises og i tillegg er de veldig dekorative. Jeg brukte ruccola og plukksalat fra hagen, men du kommer like langt med en pose ruccola eller baby leaf mix fra butikken.

Denne salaten er et supert tilbehør til grillet kjøtt. Vi spiste den sammen med sitron- og urtemarinerte lammekoteletter, ovnsstekte båtpoteter og tzatziki. Det kan lett gjentas kjenner jeg! Prøv den gjerne også sammen grillet svin eller kylling.

Salat til ca 4 personer

1 pose salat, for eksempel baby leaf mix eller ruccola
1 håndfull friske urter, for eksempel oregano, selleripersille/persille, timian/sitrontimian og/eller litt mynte
ca 1/2 glass marinert fetaost/salatost
2 stk nektariner
5-6 stk jordbær
ca 2 ss ristede pinjekjerner (eventuelt cashewnøtter)
Olje (gjerne den fra fetaosten)
1 skvis sitronsaft (sitronen kan eventuelt grilles før den skvises over salaten)
salt og pepper
Valgfri dekor: spiselige blomster fra for eksempel gressløk eller andre urter.

Fremgangsmåte

  • Del nektarinene i to og fjern steinen. Del deretter halvdelene en gang til slik at du sitter igjen med 4 båter av hver nektarin.
  • Pensle nektarinbåtene og jordbærene med litt olje (gjerne den fra fetaosten). Dersom du ikke vil grille jordbærene lar du være å pensle dem med olje.
  • Grill nektarinene med snittflaten ned på direkte varme i en forvarmet grill. Jordbærene legges hele på grillen. Du kan også grille en halv sitron med snittflaten ned. Frukten skal få disse mørke grillstripene, men det er nok enklest på nektarinen. Jordbærene tåler veldig lite før de blir overstekt.
  • Legg salat, hakkede urter, fetaost og pinjekjerner på et fat. Dersom du ikke ønsker å grille jordbærene kan disse deles i 2 eller 4 og legges på fatet nå. Ringle litt av oljen fra fetaosten over salaten og dryss litt salt og pepper over. Bland det lett sammen.
  • La den grillete frukten få avkjøle seg litt før den håndteres videre. Del deretter nektarinene (og jordbærene) i mindre biter og legg dem på toppen av salaten.
  • Skvis litt sitronsaft over. Dersom du har noen urter eller grønnsaker som har fått blomster kan du drysse over litt av disse.
  • Server salaten til grillmaten og nyt et deilig måltid.

Velbekomme!

No Comments

Leave a Reply