Dessert, Småretter, Ukategorisert

Panna cotta med chilibakt ananas

9. april 2022 by
Panna cotta med chilibakt ananas

Panna cotta, som betyr kokt fløte, er en nydelig fløyelsmyk og svært allsidig dessert. Det er også veldig enkelt å lage og kan helt fint lages dagen i forveien dersom man venter gjester. Smaken på panna cotta kan også enkelt endres ved å tilføre smak til fløten og ved valg av tilbehør. Som sagt, en svært allsidig dessert.

Jeg røska med meg en fersk ananas da jeg handlet forleden dag som jeg måtte finne på noe godt med. For noen år siden kom jeg over en oppskrift på Trines matblogg der ananas var kombinert med chili og vanilje. Det er en nydelig dessert som virkelig kan anbefales og tilbehøret til denne panna cottaen er altså svært inspirert av Trines oppskrift. Riktignok har jeg brukt mer chili i min versjon og i tillegg tilført litt lime. Til denne varianten brukte jeg hele chilien med frø og alt, men fjern gjerne frøene dersom du vil ha en mildere variant. Ananasen kan også lages dagen før slik at alt du behøver å gjøre før servering er å anrette.

Panna cotta, 6 porsjoner
3 stk gelatinplater
1 stk vaniljestang
4 dl fløte
1 dl melk
1 dl sukker

Chilibakt ananas
ca. 1/2 fersk ananas, i terninger
1 stk vaniljestang
1 dl vann
75 g sukker
1 stk rød chili
1 stk lime

Fremgangsmåte:

Panna cotta

  • Legg gelatinplatene i bløt i kaldt vann i 5 minutter.
  • Del vaniljestangen i to på langs og skrap ut frøene med en kniv.
  • Ha fløte, melk, sukker, vaniljestangen (frøene og selve stangen) i en kjele og kok forsiktig opp under omrøring.
  • Trekk kjelen bort fra varmen når fløten koker.
  • Vri vannet ut av gelatinplatene og legg dem i fløten. Rør rundt til gelatinen er oppløst.
  • Avkjøl panna cottaen ved å sette kjelen i kaldt vann og rør i den innimellom. La panna cottaen bli så kald at den begynner å tykne noe før den siles og helles over i serveringsskåler. Avkjølingen gjøres for at vaniljefrøene skal holde seg fordelt gjennom hele panna cottaen og ikke synke til bunns i serveringsskålen.
  • Oppbevares i kjøleskap frem til servering.

Chilibakt ananas

  • Forvarm ovnen til 200 grader (varmluft).
  • Skjær ananasen i to halvdeler på tvers og skrell den ene halvdelen ved å fjerne skallet med en kniv. Del deretter ananasen i fire på langs og fjern den harde kjernen.
  • Ananasen kuttes deretter opp i passe store terninger og has over i en liten ildfast form.
  • Del vaniljestangen i to på langs og skrap ut frøene med en kniv. Ha både frø og stang i en kjele.
  • Finhakk chili. Jeg bruker hele, inkludert frøene. Ta gjerne bort frøene dersom du vil ha en mildere variant. Ha den finhakkede chilien i kjelen.
  • Ha vann, sukker og skallet fra en lime i kjelen med chili og vaniljestangen. La sukkerlaken koke til sukkeret er oppløst.
  • Hell sukkerlaken over ananasterningene og bland lett sammen. Stek ananasen i midt i ovnen i ca 25 min til den er mør og såvidt har tatt litt farge.
  • Smak til ananasblandingen med en skvis limesaft. Oppbevar ananasen kjølig.

Servering

  • Panna cottaen og ananasen tas ut av kjøleskapet en liten stund før servering slik at det ikke er så kaldt.
  • Legg ca 2 ss ananas på toppen av panna cottaen. Du kan gjerne pynte med for eksempel litt revet limeskall over eller litt sitronmelisse.
  • Dersom du har litt ananas til overs kan du spise det ved en senere anledning sammen med vaniljeis eller kokosis. Kokosis og chilibakt ananas er nydelig sammen.

Vel bekomme!

No Comments

Leave a Reply