Småretter, Tilbehør, Ukategorisert

Chorizosmør

8. september 2022 by
kryddersmør med chorizo

Altså chorizosmør! Makan til godt kryddersmør skal du lete lenge etter. Hjemmelaget kryddersmør er alltid godt, men å blande inn fettet fra chorizopølse er virkelig å ta det opp et hakk. I tillegg er det veldig enkelt å lage eget kryddersmør. «Man tager hva man haver» og blander det med smør. I tillegg er det en enkel måte å bruke opp ferske urter på. Chorizozmør er godt på biffen eller annet kjøtt, til å steke scampi eller gambas i, blande i pastaen før servering, ha på brødet… You name it!

Det ferdige smøret oppbevarer jeg som «pølser» pakket i bakepapir i fryseren. Der holder det seg lenge og jeg kan enkelt ta ut den mengden smør jeg ønsker å bruke. Jeg liker å tilføre litt syre når jeg lager kryddersmør i form av litt sitronsaft. Jeg synes det fremhever de andre smakene som tilsettes. Når det kommer til urter er det ingen fasit. Her er det egentlig bare å bruke de urtene man ønsker eller har tilgjengelig. På terrassen min flommer det over av selleripersille om dagen og jeg har derfor lyst til å få brukt den før høsten setter inn for fullt. Gressløk og basilikum er også svære.

Ingredienser til chorizosmør

400 g meierismør, romtemperert
3 stk / ca 225 g chorizopølse (jeg brukte rå pølse, men bruk det du får tak i)
2 stk rød chili
6 fedd hvitløk
1 god håndfull persille/selleripersille
1 god håndfull gressløk
ca. 1/2 stiron, kun saften
salt og pepper

chorizosmør ingredienser

Fremgangsmåte

  • Start med chorizopølsene. De tar lengst tid. Fjern skinnet og skjær pølsene i små biter. Bruker du speket chorizo trenger du ikke fjerne skinnet.
  • Varm en stekepanne på lav temperatur og ha litt olje i panna. Stek pølsebitene på lav varme over lang tid slik at fettet i pølsene smeltes ut. Jeg stekte mine ca 1 time, men kunne nok latt dem stå litt til. Jeg ble bare litt utålmodig.
  • Sil fettet fra pølsebitene og la fettet avkjøles til omtrent romtemperatur.
  • Finhakk urter, chili og hvitløk.
  • Ha meierismør, urter, chili, hvitløk, salt, pepper, en skvis sitronsaft og chorizofettet i en mikserbolle og bland det godt sammen.
  • Når smøret er mikset sammen er det viktig å smake på det. Tilsett eventuelt mer salt, pepper eller sitronsaft. Det er også greit å merke seg at smaken av urtene, chilien og hvitløken bare blir enda bedre når smøret får satt seg litt.
  • Fordel smøret på bakepapir og rull papiret stramt sammen til pølseform. Totalt ble det ca 500 g ferdig kryddersmør av denne oppskriften og jeg fordelte det ut til 3 «pølser».
  • Oppbevar smøret i fryseren og skjær skiver av det ved bruk. Skal du bruk det i stedet for saus til kjøtt for eksempel bør smøret romtempereres før du har det på kjøttet.

Velbekomme!

No Comments

Leave a Reply