Bakverk, Middag, Pizza

Pizzadeig

3. april 2023 by
pizzadeig

Pizza er en slager i fleste hjem og da kan det være greit å ha en oppskrift på pizzadeig også. Det som er så fint med pizzadeig er at du kan lage den god tid i forveien. Den kan helt fint stå et par dager i kjøleskapet og får egentlig bare bedre smak av det. Som regel er det italiensk pizza vi ender opp med å lage her. Alle får det fyllet de liker best og pizzaen stekes raskt etterhvert som den blir klar. Innimellom lager jeg også stor pizza i langpanna og jeg bruker samme pizzadeig da.

Jeg lager pizzadeig i kjøkkenmaskin og jeg elter den lenge. Den elter gjerne rundt 30 min i maskinen min. Jeg skal kunne strekke i deigen uten at den ryker tvers av. Etter eltingen lar jeg deigen hvile i 30 min i bollen før jeg deler den opp i mindre deigballer. Denne oppskriften gir 4-5 slike baller, avhengig av hvor store pizzaer du ønsker.

Når jeg lager pizzadeig til italiensk pizza deler jeg som nevnt deigen opp i mindre deigballer. Disse legger jeg i en oljet plastboks med lokk som jeg setter i kjøleskapet eller på et tilsvarende kaldt sted dersom jeg lager deigen god tid i forveien. En stund før tilberedning tar jeg ut de deigballene jeg trenger og lar dem komme opp til romtemperatur før jeg baker dem ut og legger på fyll. Har du deig til overs er den også super å lage focaccia av. Nystekt focaccia til helgefrokosten er vel ikke noe man kan si nei til?

deigballer pizzadeig

Utbaking av pizzadeig

Jeg bruker semulegryn på benken når jeg baker ut pizzadeig. Etter jeg slutta å bake ut i mel får jeg plutselig til trikset med å få pizzadeigen over på pizzaspaden og jeg klarer også enkelt å få den av spaden i ovnen etterpå. Det er som om semulegrynene blir som små «hjul» under deigen og den glir lett på underlaget.

Ved utbakingen bruker jeg kun fingrene og hendene mine – aldri kjevle. Kjevlet vil jo bare presse ut all luften du har jobbet så iherdig med å få inn i deigen gjennom den lange hevetiden. Jeg presser fingertuppene ned i midten av deigen og skyver gradvis ut mot kanten rundt hele deigballen til jeg har ønsket størrelse. Jeg kan også løfte deigen og legge den over håndbaken(!) og la tyngdekraften hjelpe til med å strekke den ut til ønsket størrelse. Det er viktig at det er håndbaken du legger den over og ikke håndflaten for å minimere sjansen for at fingrene skal lage hull i bunnen din.

Etter deigen er formet og jeg har lagt på fyll legger jeg pizzaspaden ved siden av pizzaen og strør bittelitt semulegryn på den. Deretter tar jeg tak i kanten på pizzaen og trekker den raskt og bestemt over på spaden, før jeg justerer formen på den ved å trekke i kanten rundt om på pizzaen. Så flyttes pizzaen bort til ovnen og legges over på pizzasteinen med et bestemt rykk. Kanten på spaden legges omtrent så langt inn på pizzasteinen som jeg ønsker at pizzaen skal ligge og så trekker jeg raskt spaden til meg. Da sklir pizzaen over steinen.

Steking

Ved steking av pizzaen bruker jeg høy temperatur. Hvor høy kommer an på hvor den skal stekes. I stekeovnen er 300 grader max. Grillen kommer også opp i omtrent samme temperatur. Nå har vi også fått oss pizzaovn som blir enda varmere og pizzaen er ferdig stekt på 1-1,5 minutt. Felles for dem alle er imidlertid at pizzaen stekes på pizzastein som vi forvarmer i ca 30-45 min.

Pizzadeig, 4-5 personer

4 dl kaldt vann (så kaldt du får det)
2 ts salt
2 ss olje
1/3 pose tørrgjær (evt ca 15 g fersk gjær)
ca. 7,5 dl siktet mel, gjerne pizzamel, tipo 00

Semulegryn til utbakingen

Fremgangsmåte

  • Bland sammen vann, olje, gjær og salt i bakebollen til en kjøkkenmaskin.
  • Sikt melet ned i bakebollen. Elt deigen med maskinens eltekrok i ca 25-30 minutter. Når den er ferdig eltet strekker jeg deigen fra kl 12 og bretter den mot kl 6 rundt det hele. Denne strekkingen gjør jeg til jeg kjenner at deigen blir stram og ikke lar seg strekke mer.
  • La pizzadeigen hvile tildekket i bakebollen i 30 min.
  • Etter hviletiden veier jeg hele pizzadeigen og deler den deretter opp i 4 eller 5 mindre deler på +/- 200 g. Deigballene former jeg til runde boller som jeg legger i en oljet plastboks. Du kan bruke en ildfast form, langpanna eller noe annet du har tilgjengelig. Dekk til og la deigen heve sakte i kjøleskap. Ta ut så mange deigballer du trenger en stund før du skal tilberede pizzaen og la deigballene komme opp til romtemperatur.
  • La pizzasteinen forvarmes i 30-45 min på så høy temperatur som mulig i stekeovnen (300 grader, jeg bruker varmluftsgrill eller pizzafunksjonen), grillen eller bruk pizzaovn om du har det.
  • Jeg bruker semulegryn i stedet for mel når jeg baker ut pizzabunnene. Trykk bunnen utover fra midten og ut mot kanten med fingrene. Du kan også la tyngdekraften hjelpe til ved å legge pizzabunnen over håndbaken (ikke håndflaten!) og rotere med forsiktig over hånden før du legger den ned på benken igjen.
  • Legg på ønsket pizzasaus, ost og deretter annet fyll. Stek pizzaen på pizzastein på så høy varme som mulig. Følg nøye med under hele stekeprosessen. Med så høy steketemperatur tar det kort tid før du kan ta en nystekt pizza ut av ovnen.

Velbekomme!

No Comments

Leave a Reply