Bakverk, Dessert, Kaker

Vaniljekake med skogsbærkrem

4. mai 2022 by
vaniljekake med skogsbærkrem

Denne oppskriften på vaniljekake har blitt til med prøving og feiling basert på en idé jeg fikk til kake for mange år siden. Kakebunnen er lages ut fra en oppskrift på sjokoladekake med surmelk i kakerøren. Hvorfor ikke prøve å gjøre den om til en vaniljekake? Som tenkt, så gjort. Dette er altså en lys kakebunn med surmelk i røren som er tilsatt ekstra vanilje. Den rosa kremen er basert på en kremostfrosting som er tilsatt en coulis av bær, denne gangen skogsbær. Dette gir både en fantastisk farge og frisk smak. Kremen er også veldig god med bringebærcoulis. Bruk de bærene du har tilgjengelig.

Mine kollegaer har vært prøvekaniner flere ganger når endringer i denne oppskriften testes ut. Siden vaniljekaken blir nevnt og etterlyst antar jeg de har det helt fint i den rollen. Kakerestene de fikk denne gangen forsvant hvertfall i en fei!

Oppskriften dere får her er i utgangspunktet tilpasset en rund kakeform, 24 cm. Kaken på bildet er riktignok stekt i en form som var 20 cm fordi jeg ønsket den litt høyere og steketiden må da justeres opp deretter. Dobler du mengden i kakeoppskriften passer den i en langpanne. Du kan også lage muffins av kakerøren i stedet. Oppskriften vil i så fall gi ca 28 muffins.

Vaniljekake, rund form (24 cm)

2 egg
200 g sukker
300 g mel
1 ts salt
1 ts bakepulver
2 ts vaniljepasta (eventuelt 3 ts vaniljesukker)
1 ts natron
3,5 dl kefir
175 g smør, smeltet

Eventuelt: Friske bær til pynt.

Skogsbærcoulis

350 g frosne skogsbær (eventuelt iblandet ekstra bringebær)
50 g sukker
ca 1 ss sitronsaft

Skogsbærkrem

150 g smør, romtemperert
250 g melis
200 g kremost, Philadelphia
1 ts vaniljepasta (eventuelt 2 ts vaniljesukker)
4-5 ss skogsbærcoulis
1 skvis sitronsaft

Fremgangsmåte

Vaniljekake

 • Smelt smøret og forvarm ovnen til 190 grader (over-/undervarme).
 • Smør kakeformen med litt av det smeltede smøret.
 • Pisk egg og sukker til en stiv eggedosis. Tilsett vaniljepasta mot slutten av piskingen.
 • Bland alt det tørre i en bolle og mål opp kefir.
 • Fold forsiktig det tørre og våte (kefir og smeltet smør) vekselvis inn i eggedosises med en slikkepott i flere omganger. Jeg sikter det tørre oppi bakebollen.
 • Når alt er godt blandet helles kakerøren i formen og stekes midt i ovnen i 30-45 min. Bruk en kakepinne til å sjekke om kaken er gjennomstekt mot slutten av steketiden.

Skogsbærcoulis

 • Ha bær og sukker i en kjele. Bruk gjerne en blanding av ulike typer bær dersom du har det. Jeg brukte skogsbærblanding og tilsatte litt ekstra bringebær. Bare bringebær er også nydelig.
 • Kok opp bær og sukker og la det koke på middels varme til det tykner, ca 15-20 minutter. Rør i det av og til slik at det ikke setter seg fast i bunnen. Smak på blandingen for å vurdere om det er behov for mer sukker, noe som er avhengig av hvilke bær man bruker.
 • Smak til med litt sitronsaft når bærene er ferdig kokt.
 • Press bærblandingen gjennom en sikt for å fjerne frøene slik at du ender opp med en tykk purélignende coulis. La coulisen avkjøles til romtemperatur.

Dersom skogsbærcoulisen er for tynn vil den også gjøre ostekremen til kaken tynnere i tillegg til at den smaker mindre konsentrert. Tykkere coulis har mer konsentrert smak, noe som gir mer smak til ostekremen.

Skogsbærkrem

 • Smøret og omtrent halvparten av melisen has i en kjøkkenmaskin og piskes til det er luftig og hvitt.
 • Pisk deretter inn philadelphiaost, resten av melisen og coulis. Smak deg frem til ønsket mengde coulis. Jeg brukte 5 ss.

Montering av vaniljekake

 • Dersom kaken fikk en forhøyning på toppen ved steking kan du skjøre bort toppen slik at kaken blir flat. Del deretter kaken i to lag.
 • Legg det øverste laget nederst på kakefatet og bre et lag av skogsbærkremen ut over. Legg den andre halvdelen oppå skogsbærkremen. Ved å legge det som egentlig er bunnen av kaken på toppen er man sikret flat kaketopp. Jeg la noen friske bringebær i midten av kaken sammen med kremen, men det er selvfølgelig valgfritt.
 • Bre ønsket mengde krem ut over toppen av kaken. Jeg ønsket en naken kake slik som på bildet, men det er ingenting i veien for å bre skogsbærkremen langs sidene av kaken i tillegg. Er du i det kreative hjørnet har du skogsbærekremen i en sprøytepose og sprøyter den på kaken i stedet. Pynt eventuelt med med friske bær.

Lykke til og velbekomme!

No Comments

Leave a Reply