Middag, Sjømat, Ukategorisert

Fiskegrateng med makaroni

27. april 2022 by
fiskegrateng med makaroni

«God, gammeldags fiskegrateng med muskatkrydra kvitsaus» er vel noe mange har hørt i en viss reklame for en frossen variant av denne retten. For all del, jeg jukser og kjøper ferdig iblant jeg også og tenker det er helt lov. Fiskegrateng er en rett som vekker koselige barndomsminner til middager med mormor. Hun bodde i huset vårt da vi barna var små og de fleste middager ble spist sammen med henne. Hun laget veldig god fiskegrateng husker jeg og hun var i tillegg dronninga av dessert. Vi hadde dessert flere ganger i uka fordi hun trengte å bruke opp noe eller bare ville lage noe søtt. I tillegg hadde hun alltid en sjokoladeplate liggende som vi barna kunne få «en bette» av når vi var søthungrige. Uansett, det var en digresjon. Tilbake til fiskegrateng som forøvrig er noe av det beste min sønn får til middag.

fiskegrateng med makaroni i form

Til tross for at jeg innimellom jukser er det likevel en rett jeg lager fra bunnen veldig ofte. Lenge synes jeg det var ganske styrete å lage den fra bunnen av i tillegg til at jeg synes det tok tid. Med tiden har jeg funnet ut at man helt fint kan ta noen snarveier. Jeg har slutta å skille eggene og stivpiske eggehvitene for eksempel. Ja, fiskegratengen blir luftigere dersom man gjør det, men det gidder jeg ikke når poden er sulten og venter på mat. Jeg koker heller ikke fisken på forhånd – en gryte mindre bare der! Selvfølgelig kan man bruker rester av fisk fra et tidligere måltid, men jeg har aldri fiskerester liggende til slikt. De blir gjerne fortært til en lunsj.

Fiskegratengen serverer jeg med kokte poteter, råkost og litt smeltet smør. Akkurat som mamma og mormor serverte det.

Fiskegrateng til 4 personer

400-450 g hvit fisk (jeg bruker rå torsk)
4 egg
100 g makaroni (eller annen pasta)
Pankomel/brødkrumme/strøbrød/griljermel
Parmesan (valgfritt)

Hvit saus til fiskegratengen

3 ss smør
3 ss hvetemel
4 dl melk
ca 1 ts malt muskat
salt og pepper

Råkost

ca 3 gulrøtter
1 eple (gjerne et som er friskt på smak)
ca 1 ss sitronsaft
ca 1 ss honning

Fremgangsmåte

Fiskegrateng

 • Forvarm ovnen til 200 grader, varmluft.
 • Kok pastaen etter anvisningen på pakken til den har litt tyggemotstand.
 • Smelt smøret i en kjele og tilsett muskat og hvetemel. La jevningen surre litt før du tilsetter melk uten at den tar farge.
 • Spe jevningen med melken og rør godt for å fjerne klumper. Det er lettere å få klumpefri hvit saus dersom man sper med varm melk, men det går også fint med kald melk. Du må bare røre litt mer.
 • La sausen få småkoke noen minutter for å fjerne melsmaken. Smak den til med salt og pepper og eventuelt litt mer muskat. Jeg krydrer den hvite sausen ganske godt siden det ikke er noen krydder i de øvrige ingrediensene den skal blandes med.
 • Mens sausen putrer skjærer du den rå fisken i terninger. Sil av vannet fra makaronien når den er ferdig kokt.
 • Trekk sausen bort fra platen og tilsett de fire eggene. Rør kraftig i sausen slik at eggene blandes godt inn.
 • Bland deretter fisketerningene og pastaen inn i sausen.
 • Hell gratengen over i en smurt, ildfast form. Jeg fordelte gratengen i to små former denne gangen siden det kun var min sønn og jeg som skulle spise denne gangen.
 • Strø pankomel eller brødkrumme på toppen av fiskegratengen. Det er veldig godt å blande pankomelet med revet parmesan før du strør det på gratengen, men det er selvfølgelig valgfritt.
 • Legg gjerne noen smørklatter rundt om på toppen og stek deretter fiskegratengen midt i ovnen i 35-40 minutter. Gratengen er ferdig når den har fått gylden skorpe på toppen.
 • La gjerne fiskegratengen få hvile og sette 5 min før servering.
fiskegrateng før steking
Jeg laget to mindre former med fiskegrateng og frøs den ene til en annen gang. Den er andre er toppet med panko og revet parmesan og er klar til steking.

Råkost

 • Råkosten lages mens fiskegratengen står i ovnen.
 • Rør honningen ut i sitronsaften i en liten skål og sett det til side.
 • Riv gulrøttene og eplet på den grove delen av et rivjern. Riv eplet til slutt og ha det hele over i en skål.
 • Hell dressingen over råkosten og bland det sammen slik at eplet og gulrøttene blir dekket. Sitronsaften i dressingen vil også gjøre at eplet ikke blir brunt etter at det er revet, noe det raskt blir og er grunnen til at det rives helt til slutt.
Råkost
Råkost servert som tilbehør til fiskegratengen.

Mens fiskegratengen står i ovnen koker du også poteter til de er møre.

Servering

Server fiskegratengen sammen med de kokte potetene, råkost og litt smeltet smør.

Velbekomme!

Fiskegrateng-tips

 • Har du prøvd å blande 1 dl revet ost inn i den hvite sausen? Bland det inn når du trekker kjelen av varmen og la osten smelte inn i sausen før du tilsetter eggene.
 • Bland sammen revet parmesan med pankomelet/brødsmulene før du drysser det på toppen av fiskegratengen.
 • Har du rester av fisk? Da kan du helt fint bruke det i fiskegratengen. Deler av fiskemengden kan også helt fint byttes ut med røkt fisk. Det gir en veldig god smak på retten!

No Comments

Leave a Reply