Bisque med store reker og litt brød med krønsj er en helt fantastisk rett! Jeg laget det som forrett til en ellers ganske kjøtt-tung middag og det var like før både kjæresten min og jeg slikket skåla ren. Har du kraft fra før er det også veldig raskt å lage. Dersom suppe kan danse på tunga så gjør absolutt en bisque som denne det! Vi brukte gambas fra Fiskeruta til denne suppen. Store, rå reker som stekes raskt i en glovarm panne ble perfekt tilbehør. Gambas er også fabelaktige som hvitløksreker med godt brød som kan dyppes i den smaksrike oljen. Jeg bare nevner det.
Jeg lager kraften selv av rekeskall fra tidligere måltider eller skallene fra gambasrekene. Det er både enkelt å lage og det tar heller ikke lang tid. Skalldyrkraft skal ikke koke i timevis slik man for eksempel gjør med kjøttkraft. Å ha kraft i fryseren gjør det jo også mye enklere å trylle frem magiske retter. Jeg flamberer rekeskallene etter bruningen, men det går fint å hoppe over det trinnet dersom frykten for tap av kjøkken i storbrann er til stede. Kraften gir nydelig smak til både supper, sauser og garantert mye mer.
Bisque til 2 personer
6 gambas eller scampi (rå og uten skall)
3 dl skalldyrkraft – se oppskrift her
2-3 ss creme fraiche
2-3 ss fløte
1 klype kajenne eller tørket chili
sitronsaft
salt og pepper
Tilbehør:
Tynne skiver foccacia som stekes sprø i tørr stekepanne eller stekeovn.
Fremgangsmåte
- Fjern hode og skall på gambasrekene og fjern i tillegg tarmen langs ryggen. Oppbevar rekene kjølig frem til steking.
- Kok opp kraften og la den koke litt noen minutter.
- Tilsett creme fraiche og fløte og visp det godt inn i kraften. La det hele koke litt inn mens du varmer opp stekepannen til rekene.
- Ha litt olje på rekene og krydre dem lett med en liten klype salt. Vend det litt sammen før du legger rekene i en glovarm stekepanne eller grillpanne. Stek rekene raskt på begge sider og fordel dem i to suppeskåler.
- Smak til suppen med litt kajennepepper eller tørket chili, salt, pepper og en skvis sitronsaft. Å tilføre luft i supper og sauser er en måte å fremheve smaker enda mer. Kjør derfor noen runder med stavmikseren i suppen til du har en luftig og kremet smaksbombe i kjelen.
- Fordel suppen på de to skålene med reker og server med tynne, sprø skiver av foccacia. Nyt hver munnfull.
Velbekomme!