Denne one pot pasta-retten er hverdagens superhelt. Her snakker vi pasta med tomatbasert saus og kjøttboller som blir gratinert med ost. Ikke bare er denne retten smakfull, men den er også innmari enkel å lage og gir lite oppvask. Alt lages i samme ildfaste form – også selve pastaen. Denne retten krever på ingen måte mesterkokk-evner på kjøkkenet, og kan enkelt lages på en hvilken som helst hverdag. Den blir så barne- eller voksenvennlig i smaken som du gjør den til når du velger pastasaus og mengde krydder.
Til denne one pot pasta-retten bruker du den pastatypen du vil. Jeg har laget den med både spaghetti, linguine og skruer. Jeg tar det jeg har og det kan du også gjøre. Til sausen er utgangspunktet et glass med ferdig pastasaus. Bruk den du liker best. Selv pleier jeg å gå for de variantene som er mest krydret. Kjøttbollene er også kjøpt ferdige i butikken. Jeg bruker rå kjøttboller og har prøvd med ulike varianter fra ulike produsenter. Alle fungerer like fint. Kjøttbollene stekes i ovnen sammen med resten av retten, men tilsettes først mot slutten for at de ikke skal bli tørre.
Jeg tilsetter gjerne litt ekstra grønnsaker i retten. Oppskriften nevner hvilke grønnsaker jeg ofte bruker, men bruk gjerne de grønnsakene du selv har tilgjengelig. Løk, gulrot, paprika, squash, brokkoli eller de tomatene som har begynt å få rynker er eksempler på grønnsaker som helt fint kan havne i denne one pot pastaen.
Ingredienser til one pot pasta
Oppskriften passer til ca. 4 personer.
Ca. 250 g pasta
1 glass ferdig pastasaus (for eksempel Dolmio Bolognese krydret, ca. 450 g)
1 pakke rå kjøttboller (ca. 400 g)
1 revet gulrot
0,5-1 stk spisspaprika
1 stk løk
ca. 7 dl grønnsakskraft eller buljong
1 dl fløte eller matfløte
ca. 1 ts chiliflak (valgfritt)
ca. 3 ts urtebasert krydder (for eksempel pizzakrydder eller pastakrydder)
salt og pepper
150-200 g revet ost
Fremgangsmåte
- Sett en ildfast form som er stor nok til å romme hele retten inn i kald stekeovn. Hell grønnsakskraften/buljongen i formen og skru på ovnen på 200 grader (varmluft). Det går raskere å lage denne retten dersom væsken blir forvarmet før resten tilsettes.
- Mens ovnen og formen forvarmes forbereder du resten. Riv gulroten, del spisspaprika og løk i små terninger. Finn frem pasta og krydder.
- Når grønnsakskraften er varm tar du den ildfaste formen forsiktig ut av stekeovnen og tilsetter pastaen. Tilsett deretter løk, gulrot og paprika, samt krydder. Hell glasset med pastasaus på toppen og bland det litt sammen. Det er ikke så enkelt å blande så mye på dette stadige siden pastaen er hard.
- Sett den ildfaste formen tilbake i stekeovnen og la retten steke i 15 min. Mens one pot pasta-retten steker river du osten og finner frem kjøttbollene.
- Etter 15 minutter i ovnen tar du formen ut igjen. Tilsett fløten i formen og bland pastaen sammen. Pastaen kan klebre seg litt sammen og sette seg litt fast i bunnen av formen, så det er greit å røre litt godt rundt på dette stadiet.
- Strø deretter ost på toppen av pastaretten og lett de rå kjøttbollene på toppen av osten.
- Stek one pot pastaen videre i ca 15-20 minutter til osten er gylden.
- Ta one pot pastaen ut av stekeovnen og server. Spis den som den er eller server med en salat og evt hvitløksbrød ved siden av.
Velbekomme!