Julemat, Tilbehør, Ukategorisert, Vegetar

Syltet gresskar

26. november 2023 by
syltet gresskar

Syltet gresskar er noe min mor introduserte meg for en gang i tiden. Hun hadde fått gresskar av en nabo som hadde kjøkkenhage og fundert litt på hva hun skulle gjøre med det. Etter det var syltet gresskar et nokså naturlig og fast tilbehør til julemiddagen. Vår julemiddag er ribbe og smakene fra syltet gresskar passer veldig godt sammen med denne typen brun saus-mat.

Denne oppskriften er ikke nedarvet fra min mor, men en blanding av ulike oppskrifter jeg har sett. Oppskriften inneholder også diverse krydder, såkalt «julete» krydder. Jeg synes syltet gresskar får en så rund og fin aroma av disse krydderne, noe som også passer veldig godt sammen med julematen. Nå har jeg også funnet ut at det er veldig godt som topping på pizza med potet og ribberester. Det kan absolutt anbefales å prøve, men legg da det syltede gresskaret på etter steking.

syltet gresskar tilbehør

Hvordan lager man syltet gresskar da?

Denne oppskriften er ikke så stor. Det blir bare 2-3 glass til slutt ( jeg vasker og gjenbruker alt fra tacosausglass, fetaostglass, syltetøyglass). Personlig er dette noe som gir minner om jul, selv om det helt fint kan brukes når du vil. Jeg bruker flaskegresskar (butternut), men du kan også bruke hokkaido. Gresskarene som brukes til halloween egner seg dessverre ikke til å sylte fordi kjøttet blir «trådete» når det varmebehandles.

Jeg har også prøvd litt ulike versjoner av syltelaken. Det blir så mye sukker i endel oppskrifter jeg ser på nettet og da synes jeg personlig at hele friskheten i det man lager blir borte. Noen bruker kun eddik og sukker i laken, mens andre har en variasjon på 1-2-3 laken. Jeg gir deg to versjoner av syltelake som tilsettes de samme krydderne. Begge er veldig gode, men den ene gir et litt søtere resultat enn den andre. Det ikke så veldig stor forskjell på dem, men du får mulighet til å velge. Ønsker du andre krydder eller å utelate noen av dem er det bare å bytte ut det du vil. Du kan fint sylte gresskaret med kun ingefær for eksempel.

Gresskarbitene skal koke sammen med laken og krydderne og det må koke til gresskaret er mørt når du stikker en gaffel i det. Når gresskaret er ferdig kokt overføres det til rene glass. Med rene glass mener jeg egentlig sterile glass så jeg koker glassene og lokkene i en kjele med vann mens gresskaret står på kok. Samtidig, når man lager så liten mengde som denne oppskriften gir så er det ikke meningen at man skal spise syltet gresskar hele det kommende året. Sterile glass er dermed ikke kritisk.

Ingredienser, ca. 2-3 glass

ca. 300 g flaskegresskar (ca 1/2 gresskar, ferdig skrelt, renset og skåret i biter)
ca. 25 g fersk ingefær, skåret i tynne staver/skiver
10-12 hele nellikspiker
1 kanelstang
ca. 20 pepperkorn
1 stk laurbærblad

Syltelake

1 dl eddik (eplecidereddik eller vanlig 7%)
2 dl sukker
3 dl vann

Alternativ syltelake – litt søtere variant

0,75 dl eplecidereddik
2,25 dl sukker
3, 25 dl vann

Fremgangsmåte

  • Gresskaret skrelles og renses for frø. Skjær gresskaret i jevnstore biter, ca. 1×1 cm store. Skrell en bite ingefær og skjær den i tynne skiver eller staver. Knekk kanelstangen i 2 deler. Laurbærbladet kan også deles i 2-3 biter.
  • I en kjele blander ingrediensene til syltelaken og tilsetter aller krydderne – ingefær, nellikspiker, kanelstang, pepper og laurbærblad. Laken få et oppkok og kok den sukkeret har smeltet før du tilsetter gresskarbitene i kjelen.
  • Kok gresskaret i den krydrete laken til gresskaret er mørt. Det avhenger litt på hvor store gresskarbiter du har, men ca. 10 min.
  • Når gresskaret er mørt har du det over i rene glass – gjenbruk gjerne de tomme glassene etter tacosaus, syltetøy eller fetaost for eksempel. Prøv å få med litt av alle de ulike krydderne i hvert glass sammen med gresskarbitene.
  • Hell den varme laken over i glassene med gresskar til gresskarbitene er dekket og sett på lokk. La glassene stå på benken til de har fått romtemperatur før du oppbevarer dem kjølig. Gresskaret blir bare bedre når det får stått en stund og får tid til å ta til seg smakene fra krydderne.

Velbekomme!

No Comments

Leave a Reply