Du vet sånne store cookies som er seige og sprø på en gang med sjokoladebiter i? Da er dette oppskriften du leter etter! Personlig er jeg ikke glad i kjeks. Jeg synes det er tørt og lite spennende. Deigen kan jeg spise mye av, men så fort de er stekt er interessen min borte. Det jeg derimot synes er veldig godt er store, amerikanske cookies med sjokoladebiter. De skal være seige i midte og litt sprø i kanten. Dette er akkurat sånne cookies! Oppskriften er egentlig fra en amerikansk bakeblogg og du finner originaloppskriften her. Jeg har i min versjon gjort den om til norske mål og ingredienser.
Min kjære forbinder cookies med sjokoladebiter med jul, så for vår del er det en del av julebaksten. De kan selvfølgelig bakes når du selv måtte ønske hele året rundt. Jeg pleier å hakke opp kokesjokolade (dronningsjokolade) som has i deigen. Det gir litt ujevne biter og er noe jeg liker i disse kjeksene. Du kan selvfølgelig bruke ferdige sjokoladeknapper om du vil. Vil du ha lysere sjokolade enn dronningsjokoladen så er det bare å bytte ut med samme mengde. Liker du kombinasjonen av søtt og salt kan du drysse litt flaksalt på toppen av hver cookie før steking. Alternativt kan du blande inn en klype flaksalt i deigen like før du skal porsjonere den ut.
Deigen til disse kjeksene er rask å røre sammen og du trenger heller ikke kjøkkenmaskin. Du røre det sammen i en bakebolle med en sleiv og lager golfball-store kuler som legges på et stekebrett. Raskt og enkelt. Det som er mest pes er egentlig å hakke sjokoladen og da skjønner du sikkert hvor enkelt det er. Egentlig litt for enkelt..!..
Ingredienser, ca 20 cookies
225 g smør, smeltet og såvidt varmt
1,75 dl brunt sukker, pakket/sammentrykket
1,2 dl sukker
1 egg
2 ts vaniljeekstrakt
4,1 dl mel
2 ss melkepulver (jeg bruker Coffee mate fra Nestlé)
1 ts salt
1/2 ts bakepulver
1/4 ts natron
300 g kokesjokolade (jeg bruker Dronningsjokolade)
Flaksalt – valgfritt
Fremgangsmåte
- Forvarm ovnen til 190 grader (over/undervarme).
- Hakk kokesjokoladen i småbiter med en kniv. Varm smøret til det akkurat har smeltet og er såvidt varmt.
- Ha brunt og hvitt sukker i en bakebolle og bland dem sammen med en sleiv. Når du måler opp det brune sukkeret er det viktig å trykke det sammen i målebegeret slik at du ender opp med riktig mengde og ikke har luftlommer nedi målebegeret.
- Tilsett smøret til bollen med sukker og rør det godt sammen med sleiven i ca. 1 minutt. Pisk egg og vaniljeekstrakt lett sammen i en kopp og bland det inn i sukker/smørmiksen. Rør det hele kraftig sammen med sleiven i ca. 1 minutt til du har en blank masse.
- Bland mel, bakepulver, natron, salt og melkepulver inn i sukker- og smørmassen til det akkurat er blandet sammen. Tilsett deretter sjokoladebitene og rør det hele sammen til sjokoladen er jevnt fordelt i deigen. Dersom du ønsker kan du nå tilsette en klype eller to med flaksalt og røre det lett inn i deigen. Jeg liker dette bedre enn å strø flaksalt på toppen av hver cookie. Tilsetting av flaksalt er valgfritt.
- Lag kuler av deigen ved hjelp av en spisekskje eller isskje. Kulene skal være omtrent på størrelse med en golfball, men vil nok bli litt større dersom du bruker en isskje. Legg dem med litt avstand på bakepapirkledd stekebrett. De vil flates ut ved steking så pass på å ha nok avstand mellom hver kule.
- Stek kjeksene i midt i ovnen i ca. 9-11 minutter, til de gyldne i kanten og myke i midten. Overfør dem til en kakerist for avkjøling når de kommer ut av ovnen.
- Oppbevar cookies i en tett boks.