Kikertbrød – det høres kanskje litt rart ut? Veldig alternativ greie? Komplisert og nymotens? Jeg har hatt mange slike tanker selv når jeg hører om nye varianter av ulike typer mat. Personlig synes jeg kikerter er veldig godt i mye forskjellig mat. Jeg kan fint blande det sammen med kjøttdeigen til fredagstacoen for eksempel. I tillegg digger jeg hummus, men nå var det kikertbrød det skulle handle om.
For en stund siden snakket jeg tilfeldigvis med en profesjonell kokk som jobber på fritidsklubben min sønn går på. Vi kom i snakk om dette med å gjemme sunne ingredienser i den maten barna liker best. En lignende samtale hadde jeg også med en lærer som i tillegg hadde studert ernæring. Det var her ideen om å prøve å lage kikertbrød etterhvert kom sigende.
Nå er ikke jeg noen voldsom brødbaker – la det være sagt. Å bake brød er (dessverre?) sjelden det jeg har mest lyst til. Da jeg undersøkte oppskrifter måtte det derfor føles gjennomførbart ut og som noe jeg faktisk kan finne på å lage mer enn en gang. Dette brødet er helt klart gjennomførbart så det blir laget mer enn en gang. De fleste oppskriftene jeg så var til glutenfrie brød. Det ønsket ikke jeg å lage siden ingen her har behov for slike hensyn. Dette brødet inneholder derfor helt vanlig mel.
«Jeg liker ikke frø»
Mange barn liker ikke at brødene er for grove eller inneholder hele frø. Min sønn er av denne oppfatningen, i tillegg til at han ikke synes den vanlige brødskiva er så fristende. Ostesmørbrød eller arme riddere går derimot ned på høykant. Det er lenge siden jeg så min sønn spise en helt vanlig brødskive, men av dette brødet heiv han nedpå 3 skiver med syltetøy på rappen. Dette brødet har ingen hele frø, er veldig godt på smak og er i tillegg enkelt å lage. Legg merke til at jeg skriver «hele frø». Det er jo frø i brødet, men de er knust i fillebiter sammen med kikertene. Vil du ha hele frø er det bare å la være å knuse dem.
En annen grunn til at jeg ønsket å prøve kikerter i brødet er å øke innholdet av proteiner. Kikerter inneholder også kostfiber og jern, magnesium og kalsium i tillegg til viktige aminosyrer. Kikertene gir økt metthetsfølelse og er rett og slett bare en skikkelig bra greie som du kan lese mer om her hvis du vil.
Kikertbrød – hvordan gjør man det da?
Som jeg nevnte over ville jeg ha en brødoppskrift som er enkel å lage. Det aller meste gjøres faktisk i en hurtigmikser/food prosessor. Det er kun når melet skal blandes inn at hurtigmikseren ikke er i bruk. Brødet krever heller ikke lang eltetid. Melet ble blandet inn i den våte røren, samlet til en ball og satt til heving. Det skal heves en stund slik all gjærbakst må, men under heve- og steketiden kan du jo gjøre andre ting.
Denne oppskriften er til ett kikertbrød og det brødet blir ikke så stort. Det er også noe mer kompakt enn vanlige brød, men det metter også mer enn en del andre brød. Dobler du denne oppskriften kan du lage et stort brød i stedet, men da forlenget jeg også hevetiden. Nedenfor ser du mengdene for begge deler.
Jeg har brukt hermetiske kikerter. Det er enkelt og raskt. Du kan selvfølgelig like fint koke dem selv om du vil. Kikertvannet brukes ikke i dette brødet, men det kan du jo bruke til andre ting, for eksempel eggefri aioli eller marengs.
Ingredienser til kikertbrød
1 stk lite brød:
Brødform: ca. 1,5 L (ca 11×28 cm måler min mors gamle brødform)
1 boks hermetiske kikerter (ca. 230 g når vannet er silt bort)
200 g lunkent vann
25 g mandelmel
2 ss linfrø (jeg brukte knuste linfrø)
50 g havregryn
1 ts salt
2 ts sukker
1/3 pk tørrgjær (eventuelt ca. 15 g fersk gjær)
25 g olje
ca 100 g sammalt hvetemel (jeg brukte finmalt)
ca 100 g hvetemel
1 stk stort brød (vanlig brødstørrelse):
Brødform: ca. 2 L
2 bokser hermetiske kikerter
400 g lunkent vann
50 g mandelmel
4 ss linfrø
100 g havregryn
2 ts salt
3 ts sukker
1/2 pk tørrgjær (eventuelt ca. 25 g fersk gjær)
50 g olje
ca 200 g sammalt hvetemel
ca 200 g hvetemel
Fremgangsmåte:
- Sil av kikertene og skyld dem lett i vann. Ha kikertene og det lunkne vannet i en hurtigmikser. Dersom du ikke har hurtigmikser kan du eventuelt bruke stavmikser. Kjør kikerter og vann sammen til det blir en puré.
- Tilsett mandelmel, linfrø, havregryn, salt, sukker, gjær og olje til puréen i hurtigmikseren og bland godt sammen. (Har du ikke mandelmel kan du erstatte det med andre frø eller nøtter du har tilgjengelig, eller bare sløyfe det).
- Hell deretter puréen over i en bakebolle og skrap innholdet godt ut av hurtigmikseren med en slikkepott.
- Ha melet i bakebollen og bland deigen sammen med en sleiv. Kna deigen sammen til den er godt samlet. Den skal være litt klissete, men holde formen og samtidig føles litt fast. Dekk til bakebollen og la deigen heve ca. 1-1,5 time på et lunt sted.
- Når deigen er ferdig hevet tar du deigen ut av bollen, knar den lett og former den til et brød. Legg brødet over i en bakepapirkledd brødform. Dekk brødformen lett med litt plastfolie og la brødet etterheve omtrent 1-1,5 time.
- Brødet stekes på 225 grader (over-/undervarme) i ca 35 min. Jeg har 5 nivåer/riller i ovnen min og setter brødet på nivå 2, talt nedenfra. Kikertbrødet er ferdig når skorpen er gylden og det høres en hul lyd når du banker lett på undersiden.
- Avkjøl brødet på rist. Skjær kikertbrød i skiver og topp med ditt favorittpålegg.
Tips
Du kan helt fint bruke samme oppskrift til å lage rundstykker i stedet. Vær da obs på steketiden og at den kan bli kortere.