Sterilisering er viktig når man lager hjemmelaget syltetøy, geleer og saft. For å unngå muggdannelse og bakterievekst er det viktig å jobbe så rent som mulig. Glassene du ønsker å bruke kan helt fint være gjenbruk av glass til syltetøy, tacosaus, pesto, barnemat osv. Disse glassene har også fine lokk som popper når det ikke er vakuum i glasset. Dette er gunstig for å vite om glasset er tett når du har fylt det med nytt innhold. Vakuum vil oppstå når syltetøyet eller geleen synker i temperatur etter fylling. Lager du hjemmelaget saft er det også fint å gjenbruke flasker og litt større glass, middagsglass for eksempel, og de samme teknikkene for sterilisering brukes til dette også.
Sterilisering av glassene/flaskene
Glassene eller flaskene du ønsker å bruke vasker du helt rene enten i oppvaskmaskin eller for hånd. Når glassene er rene steriliserer man dem enkelt på en av to måter, eller en kombinasjon:
Den ene måten er ved å koke glassene og lokkene i en kjele med vann (vannet må dekke glassene og lokkene må ligge løst i kjelen). Glassene kokes noen minutter til de godt gjennomvarme. Glassene og lokkene avkjøles på et rent kjøkkenhåndkle på benken frem til du skal fylle dem.
Det andre alternativet er å legge glassene og lokkene i stekeovnen på 120 grader til de er gjennomvarme, gjerne rundt 20 minutter. Glassene kan enten avkjøles i ovnen ved å skru av varmen og settes opp ovnsdøren eller på et rent kjøkkenhåndkle.
Personlig foretrekker jeg å bruke en kombinasjon av disse to metodene. Jeg synes det er enklest å sterilisere lokkene ved koking, mens glassene legges i stekeovnen. Ved å koke lokkene får jeg også sterilisert en passende klype i samme slengen. En god klype er kjekt å ha for å fiske ut lokk og glass fra varmen, men den må selvfølgelig også være steril siden alt den skal være i kontakt med er sterilt. Klypen setter jeg bare på høykant i kjelen mens lokkene putrer.
Fylling av glassene
Glassene trenger ikke bli helt kalde før du fyller dem med nytt og deilig innhold, men det er greit at de er såpass kalde at du klarer å håndtere dem uten å brenne deg. Det er også viktig å fylle dem med varmt innhold, altså varmt syltetøy eller varm gele, og at lokket skrus på umiddelbart etter fylling. Da vil du oppnå vakuum i glasset når temperaturen synker.
Søler du på kanten av glassene ved fylling tørkes dette kjapt av med et fuktig papir før lokket settes på. Det er viktig å fjerne søl på kanten slik at bakterievekst i geleen/syltetøyet unngås. Dersom sølet ikke fjernes får også bakterier en kortere vei inn til innholdet.
Etter fylling kan syltetøyglassene settes på hodet mens de avkjøles på benken. Da sikrer man tette lokk og vakuum.
Tips
Dersom du ønsker å fjerne etikettene på glass du ønsker å gjenbruke kan du prøve å gni inn etiketten med en blanding av matolje og natron. Matolje og natron blandes i like deler (50/50) til en paste som du gnir inn der etiketten sitter. Det er stor forskjell på de ulike papirtypene og limtypene de ulike produsentene velger å bruke på glassene sine. Noen ganger holder det å varme glasset i stekeovnen eller legges det i bløt i såpevann for å få bort både etiketten og limet. Andre ganger må det litt sterkere lut til. Blandingen med matolje og natron fungerer også på seige limrester som sitter igjen på glasset. På de verste glassene har jeg likevel tydd til plasterfjerner enkelte ganger. Det får man kjøpt på apoteket.
Lykke til!