Bakverk, Ukategorisert, Vegetar

Grove rundstykker

28. september 2024 by
grove rundstykker

Brødmat smaker liksom litt ekstra godt i rundstykkeform synes jeg. Grove rundstykker er jo også veldig greit å ha i fryseren og tine ut fra behov. Det synes hvertfall jeg! De smaker jo også best når de er ferske og det gjør de etter en liten runde i ovnen eller airfryeren når man tar de ut av fryseren.

Disse rundstykkene er absolutt grove og fulle av godsaker som er bra for mage og kropp. Samtidig er de ikke stappfulle av hele frø som enkelte har noen utfordringer med (blant annet min sønn). De inneholder linfrø, men de fås også kjøpt i knust form og det fungerer her i heimen.

grove rundstykker

Ingredienser

Denne oppskriften gir ca. 20 rundstykker á 80 gram.

Del 1:

60 g havregryn
30 g linfrø (evt knuste linfrø)
20 g kruskakli
2,5 dl varmt vann (kokt)

Del 2:

400 g speltmel (evt vanlig hvetemel)
400 g sammalt speltmel fin (evt. sammalt hvetemel fin)
2 ts salt
1 pk tørrgjær
3 ss olivenolje
1 ss flytende honning
ca. 3-3,5 dl kaldt vann

Fremgangsmåte

Del 1:

  • Bland havregryn, linfrø og kruskakli i en skål og tilsett det varme vannet.
  • La havreblandingen stå og svelle i romtemperatur i 45 min til 1 time slik at gryna har trukket til seg væsken og vannet har blitt romtemperert.

Del 2:

  • I bollen til en kjøkkenmaskin blandes kaldt vann, salt, honning og olivenolje sammen. Hvor mye vann man trenger kommer an på hvor tørt melet er. Start gjerne med 3 dl.
  • Tilsett havregrynsblandingen og begge meltypene til det våte.
  • Elt deigen på lav hastighet i ca. 20 minutter. Resultatet skal være en litt løs deig som er litt klissete når du trykker på den, men som slipper bakebollen når den eltes. Føles deigen fast og kompakt når du trykker på den underveis i elteprosessen kan du tilsette litt mer vann.
  • Når deigen er ferdig eltet dekkes bakebollen og deigen får heve til dobbel størrelse, omtrent 1 time, men det kommer an på hvor varmt det er i hjemmet ditt.
  • Dekk 2 stekebrett med bakepapir.
  • Etter heving helles deigen ut på en melet benkeflate. Del den inn i 20 emner på omtrent 80 gram hver. Jeg bruker vekt når jeg gjør dette for å sikre at rundstykkene har lik steketid.
  • Trill ut rundstykker, runde eller avlange, alt etter hva du foretrekker. Legg rundstykkene på stekebrettene og la dem etterheve til dobbel størrelse, 30-45 minutter.
  • Forvarm stekeovnen til 220 grader varmluft. Lag forsiktig et snitt i overflaten på de grove rundstykkene med en skarp kniv. Stek dem i ca. 15 minutter til de er gyldne på toppen og lager en hul lyd når du dunker lett på dem med fingertuppene.
  • Avkjøl dem på rist. Nyt grove rundstykker med ditt favorittpålegg.

Velbekomme!

No Comments

Leave a Reply