Hjemmelaget sylte er et av de julepåleggene jeg bare må ha til jul. Sylte, i tillegg til hjemmelaget lammerull og kokt oksetunge, var fast tradisjon gjennom hele oppveksten. Det blir ikke skikkelig jul uten. Personlig foretrekker jeg også denne typen sylte fremfor den typen som lages ved å krydre og rulle sammen buklist av svin. Jeg synes man får så mye mer smak i sylta på denne måten. Har du forresten prøvd sylte som pålegg på julebrødet? Det er en stor julefavoritt her i heimen hvertfall!
Hva er så «denne måten» å lage sylte på? Jeg lager den av lettsaltede svineknoker, men jeg vet også at mange bruker kjøtt fra hodet i stedet. Det driver ikke jeg med. Lettsaltede svineknoker kokes/trekkes til kjøttet slipper beinet og deretter plukkes kjøttet i småbiter. Deler av kokekraften blandes med krydder og lys buljonggele før kjøttet tilsettes. Deretter samles alt i en form og får stå kaldt til det har stivnet. Ja, det tar litt tid, men det er så verdt det. Det som faktisk tar mest tid er jo egentlig å koke kjøttet og da kan jo strengt tatt gjøre andre ting.
Mammas sylte har det tatt litt tid å lage oppskrift av. Dette er en av mange retter hun laget der alt var i hennes hode og der mengder ble gjengitt med litt av ditt og litt mer av datt. Hun hadde det i fingrene og husket hvordan alt skulle smake. Det har blitt mye frem og tilbake mellom meg og mine søstre for å komme frem til både ingredienser og mengder. Endelig har jeg kommet frem til et resultat som gir smaken vi husker og det synes jeg er så gøy! Jeg kan dele mammas gode tradisjoner med så mange flere. I tillegg blir det jo mye enklere for meg selv å lage tradisjonsmaten.
Ingredienser til mammas sylte
2-3 stk (ca 3 kg totalt) lettsaltede svineknoker
1 pose lys buljonggele (aspik)
5-6 dl kokekraft
1 stor ts malt nellik
2 ts malt pepper
1 liten ts malt allehånde – valgfritt
Fremgangsmåte
- Svineknokene legges i en passende stor kjele og dekkes med kaldt vann. La det hele koke opp og småkoke/trekke under lokk til kjøttet er mørt og slipper beinet. Det tar 2-3 timer. Når svineknokene er møre tas de ut av kokevannet og avkjøles til tilnærmet romtemperatur, alternativt så kalde at du kan håndtere dem uten å brenne fingrene. Ta vare på kokevannet! Det skal brukes senere.
- Fjern forsiktig skinnet på knokene og prøv å få det av i så hele biter som mulig. Legg skinnet til side. Plukk deretter kjøttet fra beinet og ta med noe av fettet. Kjøttet plukkes i mindre biter med fingrene.
- Kle en brødform/ildfast form e.l. med bakepapir langs bunnen slik at det stikker opp og ut av formen. Dette er for at den ferdige sylten skal være enklere å få ut av formen. Jeg bruker en brødform som rommer ca 2 L.
- Skinnet fra knokene legges med utsiden vendt ned i formen. Det danner toppen på sylta når den er ferdig.
- Mål opp 5-6 dl av kokekraften og varm den opp. Tilsett posen med lys buljonggele og la den løse seg opp i kraften. Tilsett deretter krydderet og rør rundt. Denne kraften blir det veldig kraftig smak av og oppleves ganske salt, men det er faktisk sånn den skal være. Det representerer ikke ferdig resultat, men er nødvendig for å få nok smak i den ferdige sylta.
- Tilsett kjøttet i den krydrete kraften og bland det hele sammen.
- Øs kjøttet over i den ildfaste formen du har lagt skinnet i. Ta med så mye av den krydrete kraften som du trenger for såvidt å dekke kjøttet. Trykk gjerne kjøttet litt ned i formen med øsen mens du fyller formen.
- Dekk formen med plastfolie og sett til avkjøling i kjøleskap til kjøttkraften har stivnet (over natt).
Etter montering og avkjøling
Når sylta er avkjølt og har stivnet er den klar til bruk. Ta den ut av formen og del den gjerne opp i mindre biter som pakkes separat. Jeg pakker den i bakepapir og bitene som fryses legger jeg i tillegg i plastpose. Du kan helt fint fryse ned deler av sylta slik at du ikke risikerer at den blir dårlig før du rekker å spise den opp. Skjær opp tynne skiver av sylte og bruk det som pålegg. Det er også veldig godt i lefserull sammen med sennep og rødbeter.
Velbekomme!