Stuffing til kalkunen er et må-ha for min del og har vært det siden introduksjonen for akkurat denne stuffingen i oppveksten. Min stemor hadde bragt med seg oppskriften hun hadde lært seg av sin amerikanske vertsfamilie da hun var ung og bragte den videre til oss. Selv om hun ikke er blant oss mer så lages stuffingen hennes fortsatt. For min del blir det ikke ordentlig kalkunmiddag uten akkurat denne typen stuffing.
Denne stuffingen benytter enkle ingredienser og inneholder ikke kjøtt eller frukt. Det er en blanding av loff, løk, stangselleri, mandler og smør. Den passer utmerket sammen med kalkunen og det tradisjonelle tilbehøret. Du velger selv om du vil stappe den inn i selve kalkunen (veldig godt) eller steke den i en ildfast form ved siden av (like godt).
Stuffingen fremstår kanskje som litt «enkel» når man ser på ingrediensene, men det er virkelig noe med denne sammensetningen av smaker som fungerer så utrolig godt sammen. Stuffingen hever virkelig kalkunmåltidet til nye høyder spør du meg. Her gjelder det også å ikke bli skremt av mengden smør. Ja det er mye og loffen suger til seg alt. Jeg sa aldri at dette var en sunn stuffing! Smør mengden kan du selvfølgelig velge å redusere noe om du ønsker det. Skal du stappe stuffingen inn i kalkunen vil den jo også trekke til seg kraft fra kjøttet mens det stekes.
Du trenger ikke lage en hel kalkun for å lage denne stuffingen. Den passer like godt til kylling. Kalkuner er så store fugler at det ikke alltid passer å lage kalkun nettopp pga størrelsen. Kylling kan tilberedes på akkurat samme måte som kalkuner og serveres med akkurat det samme tilbehøret. Kylling smaker nydelig servert med denne stuffingen og tilberedt som om den er kalkun. Landkylling er et godt utgangspunkt om du ønsker å prøve dette selv.
Stuffing – ingredienser
Til 3-4 personer
1/2 loff (uten valmuefrø)
3 stenger av stangselleri
50 g mandler
1 middels stor løk
ca. 100-150 g smør
salt og pepper
Til 7-8 personer
1 hel loff (uten valmuefrø)
6 stenger av stangselleri
100 g mandler
1 stor eller 2 mindre løk
250-300 g smør
salt og pepper
Fremgangsmåte
- Skjær loffen først i tykke skiver. Dersom den har harde skorper kan du eventuelt skjære bort noe av skorpene. Skjær deretter loffskivene i grove terninger (ca 2×2 cm).
- Hakk løk og stangselleri i små terninger og grovhakk mandlene.
- Smelt litt over halvparten av smøret i en kjele som er stor nok til å romme alle ingrediensene. La løk og stangselleri surre i smøret på middels varme til løken er blank, ca 5 minutter.
- Tilsett deretter de grovhakkede mandlene og loffterningene og rør det hele godt sammen. Tilsett mer smør dersom det meste av loffterningene er tørre.
- Smak til stuffingen med salt og pepper og bland det godt sammen. Stuffingen er nå klar til å fylles i fuglen eller overføres til en ildfast form.
- Dersom stuffingen stekes i egen form som tilbehør ved siden av fuglen, kan du steke den tildekket med aluminiumsfolie på 200 grader i ca 30 minutter mens kalkunen hviler. Har du plass i ovnen kan formen stekes sammen med fuglen den siste delen av steketiden.
- Server stuffing som tilbehør til kalkun/kylling, grønnsaker og saus.